Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą
Ziemniak to prawdziwy król polskiej kuchni — nie można jednak zapominać, że „dodatek do obiadu” to niejedyne jego zastosowanie. Jeżeli masz ochotę na ziemniaki w nieco innym wydaniu, idealnym pomysłem będzie nasza zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą. Ten szybki, pożywny i pełnowartościowy przepis to prawdziwa gratka dla fanów polskiej tradycji kulinarnych w nowoczesnym wydaniu. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk ziemniaków
700 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
300 g
|
szpinaku
|
0,5
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
1 g
|
2
|
sztuki sera mozzarella
240 g
|
2
|
szklanki przecieru pomidorowego
500 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek siekamy.
Ziemniaki gotujemy na półtwardo.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek i dodajemy do niego umyty szpinak i gałkę muszkatołową. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mozzarellę odsączamy i kroimy na plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 passaty z pomidorów, układamy na niej kilka liści bazylii, posypujemy solą, układamy plastry ziemniaków, sera mozzarella i szpinak. Układamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę wykańczamy serem mozzarella.
Naczynie przykrywamy folią do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, po czym zdejmujemy folię i zapiekamy bez przykrycia, przez 10 minut na trybie termoobieg.
Smacznego!