Batoniki orzechowo czekoladowe

Batoniki orzechowo czekoladowe

Masz ochotę na pysznie słodką i w 100% roślinną przekąskę? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie batoniki orzechowo czekoladowe! Ten trzywarstwowy deser to kruchy spód na bazie mąki kokosowej, krem z masła orzechowego i miodu oraz dopełniająca całość polewa z gorzkiej czekolady. Tak przygotowane batoniki są idealnym pomysłem na podwieczorek albo szybką przekąskę zabraną do pracy. Koniecznie wypróbuj, a sklepowe desery pójdą w odstawkę. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,79/5
(z 43 ocen)
Batoniki orzechowo czekoladowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

585 kcal Kalorie
16 g Białko
41 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
92 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki

Spód do batoników:

6
łyżeczek masła
30 g
12,5
łyżki mąki kokosowej
150 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
6
łyżeczek erytrolu
30 g

Krem:

15
łyżeczek masła orzechowego
150 g
0,4
szklanki mleka roślinnego
100 g
3
łyżeczki miodu
36 g

Polewa:

1
sztuka czekolady gorzkiej
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

585 kcal Kalorie
16 g Białko
41 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
92 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

W misce umieszczamy składniki na spód i dokładnie zagniatamy do połączenia wszystkich składników. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by w momencie wyrabiania było w temperaturze pokojowej.

3

Foremkę do pieczenia (16×16 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto na dnie formy. Całość pieczemy ok. 10-15 minut. Po 10 minutach nakłuwamy ciasto patyczkiem i sprawdzamy, czy jest suchy. Suchy patyczek oznacza, że ciasto jest gotowe. Upieczony spód studzimy.

4

W rondelku umieszczamy składniki kremu. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszając. Podgrzewamy do czasu, aż krem się zagotuje.

5

Gorący krem przelewamy na spód i pozostawiamy do ostudzenia i stwardnienia na minimum 30 minut. Najlepiej odstawić na godzinę w chłodnym miejscu.

6

Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rondelek wypełniamy wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Nad rondelkiem umieszczamy naczynie i rozpuszczamy czekoladę, stale mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.

7

Gotową czekoladą polewamy zawartość foremki.

8

Masę na batoniki pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie umieszczamy w zamrażarce do schłodzenia na minimum 30 minut.

9

Dobrze schłodzoną masę dzielimy na batoniki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.