Batoniki orzechowo czekoladowe
Masz ochotę na pysznie słodką i w 100% roślinną przekąskę? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie batoniki orzechowo czekoladowe! Ten trzywarstwowy deser to kruchy spód na bazie mąki kokosowej, krem z masła orzechowego i miodu oraz dopełniająca całość polewa z gorzkiej czekolady. Tak przygotowane batoniki są idealnym pomysłem na podwieczorek albo szybką przekąskę zabraną do pracy. Koniecznie wypróbuj, a sklepowe desery pójdą w odstawkę. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód do batoników: |
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
12,5
|
łyżki mąki kokosowej
150 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
Krem: |
|
15
|
łyżeczek masła orzechowego
150 g
|
0,4
|
szklanki mleka roślinnego
100 g
|
3
|
łyżeczki miodu
36 g
|
Polewa: |
|
1
|
sztuka czekolady gorzkiej
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
W misce umieszczamy składniki na spód i dokładnie zagniatamy do połączenia wszystkich składników. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by w momencie wyrabiania było w temperaturze pokojowej.
Foremkę do pieczenia (16×16 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto na dnie formy. Całość pieczemy ok. 10-15 minut. Po 10 minutach nakłuwamy ciasto patyczkiem i sprawdzamy, czy jest suchy. Suchy patyczek oznacza, że ciasto jest gotowe. Upieczony spód studzimy.
W rondelku umieszczamy składniki kremu. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszając. Podgrzewamy do czasu, aż krem się zagotuje.
Gorący krem przelewamy na spód i pozostawiamy do ostudzenia i stwardnienia na minimum 30 minut. Najlepiej odstawić na godzinę w chłodnym miejscu.
Czekoladę kroimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rondelek wypełniamy wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Nad rondelkiem umieszczamy naczynie i rozpuszczamy czekoladę, stale mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową czekoladą polewamy zawartość foremki.
Masę na batoniki pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie umieszczamy w zamrażarce do schłodzenia na minimum 30 minut.
Dobrze schłodzoną masę dzielimy na batoniki.