Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Świąteczne ciastka czekoladowe

Świąteczne ciastka czekoladowe

Zbliżają się święta, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań. Mam dla Ciebie idealny przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciastka czekoladowe z bananami i daktylami. Idealne nie tylko w świątecznym czasie. Godny konkurent dla świątecznych pierniczków – i to w zdrowej wersji!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Świąteczne ciastka czekoladowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

173 kcal Kalorie
6 g Białko
8 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
67 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 daktyli
2
sztuki bananów
240 g
10
łyżek mąki orkiszowej
100 g
3
łyżki kakao
30 g
2
sztuki jaj
112,02 g
0,5
opakowania jogurtu greckiego
200 g
50 g
  orzechów włoskich
0,3
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
2
łyżki pudru z erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

173 kcal Kalorie
6 g Białko
8 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
67 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Daktyle zalewamy gorącą wodą tak, aby je przykryła. Odstawiamy na 15 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odsączamy je i blendujemy na gładką masę.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C termoobieg).

3

Orzechy włoskie siekamy na średnie kawałki. Gorzką czekoladę kroimy drobno.

4

Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do niej daktyle, mąkę orkiszową, kakao, jajko, jogurt grecki, orzechy, czekoladę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki, jeśli masa jest zbyt rzadka.

5

Rozwałkowujemy równo ciasto na grubość 1,5-2 cm (podsypując niewielką ilością mąki jeżeli jest taka potrzeba) i wykrawamy dowolne kształty.

6

Delikatnie przekładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.

8

Po upieczeniu studzimy przez minimum 15 minut. Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera