Świąteczne ciastka czekoladowe

Świąteczne ciastka czekoladowe

Zbliżają się święta, a Ty szukasz zdrowych rozwiązań. Mam dla Ciebie idealny przepis na szybkie i pyszne świąteczne ciastka czekoladowe z bananami i daktylami. Idealne nie tylko w świątecznym czasie. Godny konkurent dla świątecznych pierniczków – i to w zdrowej wersji!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,75/5
(z 8 ocen)
Świąteczne ciastka czekoladowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

173 kcal Kalorie
6 g Białko
8 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
67 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
50 g
 daktyli
2
sztuki bananów
240 g
10
łyżek mąki orkiszowej
100 g
3
łyżki kakao
30 g
2
sztuki jaj
112,02 g
0,5
opakowania jogurtu greckiego
200 g
50 g
  orzechów włoskich
0,3
sztuki gorzkiej czekolady
30 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
2
łyżki pudru z erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

173 kcal Kalorie
6 g Białko
8 g Tłuszcze
20 g Węglowodany
67 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie do namięknięcia (ok. 15 min).

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

3

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

4

Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.

5

Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.