Ryżowe placuszki z jogurtem i owocami
Przepis na ryżowe placuszki z jogurtem i owocami to połączenie delikatności, świeżości i słodyczy. Lekkie i puszyste placuszki z mąki ryżowej, podane z odrobiną kremowego jogurtu i pysznymi owocami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Każdy kęs to spotkanie z intensywnością smaków. To danie, które nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też cieszy oko swoim kolorowym i apetycznym wyglądem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
23
|
łyżki mąki ryżowej
230 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1,2
|
szklanki mleka roślinnego
300 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
opakowania jogurtu skyr
300 g
|
200 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę, proszek do pieczenia, erytrol, ekstrakt waniliowy, cynamon, mleko oraz olej (połowa) dokładnie miksujemy za pomocą blendera.
Na patelni rozgrzewamy olej (połowa) i smażymy placuszki. Masę nakładamy łyżką, małymi porcjami. Placuszki przerzucamy na drugą stronę za pomocą płaskiej szpatułki, gdy ciasto się ściśnie. Możemy przykryć patelnię pokrywką i zmniejszyć moc palnika, aby zapobiec przypaleniu.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem i owocami.