Pancakes proteinowe z mąki kokosowej
Pankejki to sztandarowe danie kuchni amerykańskiej – i świetny przepis na słodkie śniadanie lub kolację. Dlatego jeśli chodzą za Tobą cudownie puszyste naleśniko-placki, koniecznie wypróbuj nasze pancakes proteinowe z mąki kokosowej. Znajdziesz w nich aż 44 g białka w porcji, czyli prawdziwą mega dawkę, a do tego dużo błonnika, wapń, przeciwutleniacze i witaminy. O niepowtarzalny smak dba tu delikatnie aromatyczna mąka kokosowa, za to całość dopełniają orzeźwiający jogurt roślinny i słodkie, soczyste jagody. Koniecznie wypróbuj i zakochaj się od pierwszego kęsa. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8,3
|
łyżki mąki kokosowej
100 g
|
6
|
łyżek odżywki białkowej
60 g
|
0,7
|
szklanki mleka roślinnego
175 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Do podania: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu
80 g
|
50 g
|
jagód
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka miksujemy z mlekiem. Dodajmy resztę składników i miksujemy tylko do połączenia. Możemy odstawić na 5 – 10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało, lub dolać odrobinę wody, jeśli jest za rzadkie.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy olej. Gotowe ciasto niewielkimi porcjami wykładamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie. Po nałożeniu ciasta zmniejszamy ogień pod patelnią na bardzo mały i powoli smażymy placuszki. Kiedy smażona strona się zetnie, powoli przy pomocy płaskiej łopatki przewracamy placuszki na drugą stronę i smażymy dalej.
Placuszki podajemy z jogurtem i owocami.