Muffinki szarlotki

Muffinki szarlotki

Lubisz szarlotkę? A co powiesz na muffinki szarlotki, które możesz jeść nawet będąc na diecie? Wykonane według poniższego przepisu ciastka, to idealny pomysł na pyszny podwieczorek dla całej rodziny – pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych oraz siemienia lnianego deser ten jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, świetnie sprawdzi się więc jako przekąska w trakcie pełnego zajęć dnia.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,55/5
(z 56 ocen)
Muffinki szarlotki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

194 kcal Kalorie
7 g Białko
6 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
6
łyżek mąki pszennej
72 g
3,3
łyżki mąki pełnoziarnistej
50 g
10
łyżek płatków owsianych górskich
100 g
2
sztuki banana
240 g
8
opakowań jogurtu greckiego
160 g
3
sztuki jajka kurzego
168 g
3
łyżeczki siemienia lnianego
15 g
4
łyżeczki masła orzechowego
40 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g

Na wierzch:

3
łyżeczki miodu
36 g
1
sztuka jabłka
150 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

194 kcal Kalorie
7 g Białko
6 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb termoobiegu (lub góra-dół 200 stopni).

2

Do wysokiego naczynia wkładamy mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, płatki owsiane, banana, jogurt grecki, jajko, siemię lniane, masło orzechowe oraz erytrol. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli masa jest bardzo gęsta i trudno się blenduje, dodajemy odrobinę wody – tyle, by masa miała gęstą, ale lejącą się konsystencję, jak gęsty jogurt.

3

Kokilki wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej foremki nakładamy masę – mniej więcej do ¾ wysokości naczynia.

4

Wkładamy foremki do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, aby masa się lekko ścięła i utworzyła wierzch, który utrzyma jabłko.

5

Myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę jabłko. Mieszamy je z sokiem z cytryny oraz miodem.

6

Wyjmujemy foremki z piekarnika. Na wierzchu każdej muffinki układamy po kilka kawałków jabłka. Lekko wciskamy w ciasto, ale nie zbyt głęboko – tylko tyle, by się trzymało.

7

Ponownie wstawiamy foremki do piekarnika.

8

Pieczemy muffiny przez kolejne 35–40 minut. Pod koniec pieczenia (po około 35 minutach) sprawdzamy patyczkiem – wkładamy drewniany patyczek w środek muffinki. Jeśli po wyjęciu jest suchy i czysty, muffiny są gotowe.

9

Muffiny wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w formie na około 10 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.