Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Muffinki szarlotki

Muffinki szarlotki

Lubisz szarlotkę? A co powiesz na muffinki szarlotki, które możesz jeść nawet będąc na diecie? Wykonane według poniższego przepisu ciastka, to idealny pomysł na pyszny podwieczorek dla całej rodziny – pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych oraz siemienia lnianego deser ten jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, świetnie sprawdzi się więc jako przekąska w trakcie pełnego zajęć dnia.

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,56/5
(z 48 ocen)
Muffinki szarlotki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

194 kcal Kalorie
7 g Białko
6 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
6
łyżek mąki pszennej
72 g
5
łyżek mąki pełnoziarnistej
75 g
15
łyżek płatków owsianych górskich
150 g
1
sztuka banana
120 g
8
opakowań jogurtu greckiego
160 g
2
sztuki jajka kurzego
112 g
3
łyżeczki siemienia lnianego
15 g
3
łyżeczki masła orzechowego
30 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g

Na wierzch:

3
łyżeczki miodu
36 g
1
sztuka jabłka
150 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

194 kcal Kalorie
7 g Białko
6 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
30 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb termoobiegu (lub góra-dół 200 stopni).

2

Do miski wrzucamy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, płatki, banana, jogurt, jajka, siemię lniane, masło orzechowe i erytrol. Blendujemy na gładką masę. Masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki, jeżeli jest zbyt gęsta – dodajemy odrobinę wody lub mleka.

3

Nakładamy przygotowane ciasto do kokilek.

4

Pieczemy przez 10 min w rozgrzanym piekarniku.

5

Myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę jabłka. Mieszamy z sokiem z cytryny i miodem.

6

Wyjmujemy muffiny i układamy na wierzchu jabłka, lekko wbijając je w ciasto.

7

Pieczemy jeszcze 35-40 min (do „suchego” patyczka).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.