Muffinki szarlotki
Lubisz szarlotkę? A co powiesz na muffinki szarlotki, które możesz jeść nawet będąc na diecie? Wykonane według poniższego przepisu ciastka, to idealny pomysł na pyszny podwieczorek dla całej rodziny – pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych oraz siemienia lnianego deser ten jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, świetnie sprawdzi się więc jako przekąska w trakcie pełnego zajęć dnia.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
łyżek mąki pszennej
72 g
|
5
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
75 g
|
15
|
łyżek płatków owsianych górskich
150 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
8
|
opakowań jogurtu greckiego
160 g
|
2
|
sztuki jajka kurzego
112 g
|
3
|
łyżeczki siemienia lnianego
15 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
10
|
łyżeczek erytrolu
50 g
|
Na wierzch: |
|
3
|
łyżeczki miodu
36 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb termoobiegu (lub góra-dół 200 stopni).
Do miski wrzucamy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, płatki, banana, jogurt, jajka, siemię lniane, masło orzechowe i erytrol. Blendujemy na gładką masę. Masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki, jeżeli jest zbyt gęsta – dodajemy odrobinę wody lub mleka.
Nakładamy przygotowane ciasto do kokilek.
Pieczemy przez 10 min w rozgrzanym piekarniku.
Myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę jabłka. Mieszamy z sokiem z cytryny i miodem.
Wyjmujemy muffiny i układamy na wierzchu jabłka, lekko wbijając je w ciasto.
Pieczemy jeszcze 35-40 min (do „suchego” patyczka).