Ciastko ryżowe z mango i sezamem
Lubisz kuchnię azjatycką? A co powiesz na typowo azjatyckie smaki zamknięte w pysznym i zdrowym deserze? Nasze ciastko ryżowe z mango i sezamem łączy w sobie 3 tradycyjne składniki używane w daniach z południowo-wschodniej Azji. To jednak nie wszystko! Deser ten jest także świetnym źródłem beta-karotenu, żelaza, cynku, selenu i magnezu. Po prostu palce lizać!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
483
kcal
Kalorie
9
g
Białko
15
g
Tłuszcze
78
g
Węglowodany
107
mg
Sód
5
g
Błonnik
Składniki
4
|
łyżeczki sezamu
20 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
1
|
sztuka daktyli
5 g
|
55 g
|
mango
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
483
kcal
Kalorie
9
g
Białko
15
g
Tłuszcze
78
g
Węglowodany
107
mg
Sód
5
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Ryż gotujemy w mleku do miękkości.
2
Do ugotowanego ryżu dodajemy pokrojonego daktyla, mango, całość blendujemy i odstawiamy do wystudzenia.
3
Wystudzone ciasto formujemy w kulki i obtaczamy w uprażonym sezamie. Smacznego!