Ciasteczka owsiane z żurawiną
Idealne na jesień, pełne smaku i wartości odżywczych – takie są nasze ciasteczka owsiane z żurawiną. Czyli przepis na fit deser, który świetnie zastąpi sklepowe słodycze. Obok bazy z płatków owsianych znajdziesz tu moc pysznych dodatków – kwaskowatą żurawinę, orzechy, miód, czekoladę gorzką i aromatyczną skórkę pomarańczową. Takie ciasteczka dostarczą Ci mocy witamin z grupy B, polifenoli, magnezu, żelaza i błonnika. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
22,5
|
łyżki płatków owsianych górskich
225 g
|
0,5
|
łyżeczki sody oczyszczonej
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
40 g
|
orzechów włoskich
|
40 g
|
żurawiny suszonej
|
4
|
łyżeczki skórki z pomarańczy
12 g
|
0,4
|
sztuki czekolady gorzkiej
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki mielimy na drobniejszą, ale nadal z wyczuwalnym ziarnem mąkę.
Czekoladę, orzechy i żurawinę drobno siekamy.
Do małego rondelka wlewamy podaną w przepisie ilość wody, dodajemy masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
W misce mieszamy płatki, sodę, sól, orzechy, żurawinę, skórkę z pomarańczy i czekoladę. Następnie dodajemy gorącą wodę z masłem, dolewamy miód i dokładnie mieszamy.
Gotową masę pozostawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Blat posypujemy odrobiną płatków owsianych. Wykładamy masę na ciasteczka i rozwałkowujemy cienko. Wycinamy dowolne kształty foremkami do ciastek.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia obracamy ciasteczka na drugą stronę.
Upieczone ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia.