Bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym
Beza na diecie? Z nami to możliwe! Dzięki zamianie klasycznego cukru pudru na bezkaloryczny puder z erytrolu, deser ten nie tylko świetnie smakuje, ale także stanowi świetną propozycję dla wszystkich, którzy pragną pozbyć się nadmiarowych kilogramów. Oczywiście, idealne bezy nie mogłyby istnieć bez słodkiego nadzienia, dlatego nasza propozycja to bezy z sosem orzechowym i kremem jogurtowo-bananowym – wypróbuj poniższy przepis, a deser ten na pewno na stałe zagości na Twoim stole!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Beza: |
|
5
|
sztuk białka jaja
174 g
|
12,5
|
łyżki pudru z erytrolu
125 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Sos do bezy: |
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
4
|
łyżeczki masła orzechowego
40 g
|
Krem: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu greckiego
200 g
|
2
|
sztuki banana
240 g
|
Do podania: |
|
100 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Beza:
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni, góra dół.
Białka ubijamy na sztywną pianę z solą.
Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy puder z erytrolu, aż masa będzie sztywna.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe bezy (6-8 cm średnicy).
Bezy pieczemy przez około 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku do całkowitego ostygnięcia.
Sos orzechowy:
Miód i masło orzechowe mieszamy na jednolitą masę.
Krem jogurtowo-bananowy:
Banana rozgniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem na gładki krem.
Na wystudzone bezy nakładamy krem jogurtowo bananowy, polewamy sosem. Przed podaniem dekorujemy owocami.