Tortilla de patatas tortilla z jajek i ziemniaków z dodatkiem papryki, cukinii i chorizo
Przyszła pora na prawdziwą Hiszpanię w Waszej kuchni. To jedne z popularniejszych dań w tym kraju i wcale się temu nie dziwimy. Smak i aromat jest obłędny. Tortilla de patatas, czyli tortilla z jajek i ziemniaków z dodatkiem papryki, cukinii i chorizo to tak naprawdę ziemniaczany omlet, który z pewnością zaspokoi Wasz głód na długo. Koniecznie spróbujcie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
3
|
plastry chorizo
21 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
0,5
|
sztuki cukini
100 g
|
3
|
sztuki jajka
168 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni z oliwą smażymy ziemniaki pokrojone w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Po usmażeniu przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
Na patelni po ziemniakach przesmażamy pokrojone chorizo, cebulę, czosnek, paprykę, cukinię. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia z ziemniakami i mieszamy.
Jajka rozbijamy do miseczki, dodajemy mleko, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą zalewamy wcześniej przygotowane produkty w naczyniu.
Tortillę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut, lub do momentu aż jajko się zetnie.
Upieczoną tortillę kroimy i posypujemy szczypiorkiem.