
Deser z galaretką
Galaretka to idealny dodatek do letnich deserów — owocowy, orzeźwiający i rozpływający się w ustach. Szukasz przepisu na słodkie co nieco dobre na gorący dzień? Nasz deser z galaretką jest właśnie dla Ciebie! Ten trzywarstwowy deser to wprost nieziemskie połączenie biszkoptów, kremowej masy jogurtowej, truskawek i galaretki. Spróbuj, a na stałe zagości on w Twoim wiosenno-letnim menu.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
105 g
|
truskawek
|
1
|
opakowanie galaretki truskawkowej
75 g
|
6
|
sztuk biszkoptów
30 g
|
2
|
opakowania skyru
300 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
1,5
|
szklanki wody
375 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżka żelatyny
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuszczamy w 250-300 ml gorącej wody.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy.
Zimny skyr łączymy z ekstraktem waniliowym i ostudzoną żelatyną.
Pojemnik na deser wykładamy biszkoptami, polewamy wodą (2 łyżki) z sokiem z cytryny.
Na biszkopty wylewamy skyr, na wierzchu układamy truskawki, odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Na całość wylewamy schłodzoną galaretkę i odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
