
Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
12
|
szklanek maślanki
3000 g
|
8
|
szklanek mleka 1,5%
2000 g
|
8
|
sztuk jajek
448 g
|
12
|
łyżeczek masła
60 g
|
4
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
10
|
łyżeczek ekstraktu z wanilii
10 g
|
100 g
|
truskawek
|
1,5
|
łyżki żelatyny
12 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do dużego garnka wlewamy mleko i zagotowujemy je na dużym ogniu. W tym czasie w oddzielnej misce miksujemy jajka z maślanką na jednolitą masę.
Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na mały i wlewamy masę jajeczno-maślankową, cały czas mieszając.
Gotujemy na małym ogniu, powoli mieszając, aż masa się „zwarzy”, a na powierzchni oddzieli się wyraźnie serwatka. Zajmuje to około 10–15 minut. Pilnujemy, by się nie przypaliła.
Odcedzamy zawartość garnka przez sito wyłożone gazą lub gęste sitko. Pozostawiamy do odcieknięcia i ostudzenia przez co najmniej 30 minut. Dla lepszego efektu można położyć coś ciężkiego na wierzch (np. talerz z obciążeniem).
Przenosimy masę serową do dużej miski, dodajemy miękkie masło, puder z erytrolu oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy całość na gładką, kremową masę.
Przekładamy masę do tortownicy o średnicy ok. 28 cm, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy (lub dłużej, nawet na noc).
W międzyczasie blendujemy truskawki. Zblendowane owoce przelewamy do małego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż część wody odparuje. Dosładzamy erytrolem według własnego uznania. Zdejmujemy z ognia.
Żelatynę wsypujemy do małej miseczki i zalewamy 3–4 łyżkami bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody. Mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Wlewamy do lekko przestudzonych truskawek i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy po dodaniu żelatyny.
Gdy polewa przestygnie i zacznie lekko gęstnieć, wylewamy ją na wierzch masy serowej i rozprowadzamy równomiernie.
Wstawiamy formę do lodówki na minimum 4 godziny, aż masa całkowicie się zetnie.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.