Sernik z własnego sera z polewą truskawkową

Sernik z własnego sera z polewą truskawkową

Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Trudny
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 6 ocen)
Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

445 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
587 mg Sód

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
12
szklanek maślanki
3000 g
8
szklanek mleka 1,5%
2000 g
8
sztuk jajek
448 g
12
łyżeczek masła
60 g
4
łyżki pudru z erytrolu
20 g
10
łyżeczek ekstraktu z wanilii
10 g
100 g
 truskawek
1,5
łyżki żelatyny
12 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

445 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
587 mg Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Do dużego garnka wlewamy mleko i zagotowujemy je na dużym ogniu. W tym czasie w oddzielnej misce miksujemy jajka z maślanką na jednolitą masę.

2

Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na mały i wlewamy masę jajeczno-maślankową, cały czas mieszając.

3

Gotujemy na małym ogniu, powoli mieszając, aż masa się „zwarzy”, a na powierzchni oddzieli się wyraźnie serwatka. Zajmuje to około 10–15 minut. Pilnujemy, by się nie przypaliła.

4

Odcedzamy zawartość garnka przez sito wyłożone gazą lub gęste sitko. Pozostawiamy do odcieknięcia i ostudzenia przez co najmniej 30 minut. Dla lepszego efektu można położyć coś ciężkiego na wierzch (np. talerz z obciążeniem).

5

Przenosimy masę serową do dużej miski, dodajemy miękkie masło, puder z erytrolu oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy całość na gładką, kremową masę.

6

Przekładamy masę do tortownicy o średnicy ok. 28 cm, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy (lub dłużej, nawet na noc).

7

W międzyczasie blendujemy truskawki. Zblendowane owoce przelewamy do małego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż część wody odparuje. Dosładzamy erytrolem według własnego uznania. Zdejmujemy z ognia.

8

Żelatynę wsypujemy do małej miseczki i zalewamy 3–4 łyżkami bardzo gorącej, ale nie wrzącej wody. Mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści. Wlewamy do lekko przestudzonych truskawek i dokładnie mieszamy. Nie gotujemy po dodaniu żelatyny.

9

Gdy polewa przestygnie i zacznie lekko gęstnieć, wylewamy ją na wierzch masy serowej i rozprowadzamy równomiernie.

10

Wstawiamy formę do lodówki na minimum 4 godziny, aż masa całkowicie się zetnie.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera