Sernik z własnego sera z polewą truskawkową

Sernik z własnego sera z polewą truskawkową

Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.

30 min
Czas przygotowania
150 min
Czas całkowity
Trudny
Poziom trudności
Oceń
4,83/5
(z 23 ocen)
Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

445 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
587 mg Sód

Składniki
12
szklanek maślanki
3000 g
8
szklanek mleka 1,5%
2000 g
8
sztuk jajek
448 g
12
łyżeczek masła
60 g
4
łyżki pudru z erytrolu
20 g
10
łyżeczek ekstraktu z wanilii
10 g
100 g
 truskawek
1,5
łyżki żelatyny
12 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

445 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
587 mg Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Wstawiamy mleko do zagotowania w dużym garnku.

2

Jajka i maślankę miksujemy razem. Dodajemy do gotującego się mleka.

3

Ustawiamy na mały ogień i powoli mieszamy, pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gotujemy tak długo, aż powstanie nam ser i wydzieli się serwatka.

4

Odcedzamy ser i pozostawiamy na sitku do wystygnięcia – najlepiej położyć coś ciężkiego na wierzch, aby usunąć jak najwięcej wody.

5

Ser przenosimy do miski dodajemy masło, erytrol, wanilię i miksujemy. Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki.

6

Polewa:

7

Blendujemy truskawki, następnie ustawiamy na ogień i gotujemy, żeby odparowała woda. Zestawiamy z ognia.

8

Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wody i mieszamy dokładnie. Nie gotujemy.

9

Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.

10

Sernik dekorujemy polewą, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.