Sernik z własnego sera z polewą truskawkową
Sernik bez pieczenia z własnego sera z polewą truskawą, to niesamowita rozkosz dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis zachęci Cię do wypróbowania go w domowym zaciszu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i początkujących kucharzy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12
|
szklanek maślanki
3000 g
|
8
|
szklanek mleka 1,5%
2000 g
|
8
|
sztuk jajek
448 g
|
12
|
łyżeczek masła
60 g
|
4
|
łyżki pudru z erytrolu
20 g
|
10
|
łyżeczek ekstraktu z wanilii
10 g
|
100 g
|
truskawek
|
1,5
|
łyżki żelatyny
12 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wstawiamy mleko do zagotowania w dużym garnku.
Jajka i maślankę miksujemy razem. Dodajemy do gotującego się mleka.
Ustawiamy na mały ogień i powoli mieszamy, pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gotujemy tak długo, aż powstanie nam ser i wydzieli się serwatka.
Odcedzamy ser i pozostawiamy na sitku do wystygnięcia – najlepiej położyć coś ciężkiego na wierzch, aby usunąć jak najwięcej wody.
Ser przenosimy do miski dodajemy masło, erytrol, wanilię i miksujemy. Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki.
Polewa:
Blendujemy truskawki, następnie ustawiamy na ogień i gotujemy, żeby odparowała woda. Zestawiamy z ognia.
Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w odrobinie wody i mieszamy dokładnie. Nie gotujemy.
Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Sernik dekorujemy polewą, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.