Trufle Pajączki

Trufle Pajączki

Poczęstunek na halloweenową imprezę? Postaw na tematyczne przekąski, a więc 2w1 – pyszne doznania smakowe i wyjątkowe wrażenia wizualne. Świetnie sprawdzi się np. nasz przepis na trufle Pajączki, czyli kakaowo-sezamowe kulki z dodatkiem miodu i…pajęczym wzorem z czekolady. Taka przekąska z pewnością zachwyci wszystkie wampiry, czarownice i wilkołaki – niezależnie od wieku. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Trufle Pajączki
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

456 kcal Kalorie
10 g Białko
36 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
11 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
20
łyżeczek sezamu
100 g
2
łyżeczki miodu
24 g
3
łyżeczki masła
15 g
0,8
sztuki czekolady
80 g
1
łyżka kakao
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

456 kcal Kalorie
10 g Białko
36 g Tłuszcze
24 g Węglowodany
11 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Sezam, miód i masło blendujemy (ok. 5 minut, masa nie musi być idealnie gładka)

2

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy na 2 porcje.

3

Do jednej części rozpuszczonej czekolady dodajemy pastę sezamową, mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut.

4

Z zamrożonej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Następnie resztę rozpuszczonej czekolady przekładamy do woreczka strunowego, odcinamy róg i na każdej trufli rysujemy wzór pajęczyny, zaczynając od środka i rozciągając czekoladę na boki, aby przypominała pająkowe sieci.

5

Trufle odstawiamy do lodówki, aby dekoracja stężała.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.