Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Dynia to prawdziwa królowa jesieni — zwłaszcza że można ją jeść i na słodko, i na słono. Nasza propozycja na długie, jesienne wieczory? Ciasto dyniowe! Ten aromatyczny deser zachwyci Cię rozgrzewającą kompozycją smaków i zapachów. A to wszystko…bez dodatku cukru! Spróbuj koniecznie, a Twoja jesień zyska nowy, kulinarny wymiar.

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,72/5
(z 32 ocen)
Ciasto dyniowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

381 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
234 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
16,7
łyżki mąki pszennej typ 500
200 g
8
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g
2
łyżeczki cynamonu
8 g
2
łyżeczki przyprawy do piernika
10 g
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
6 g
10
szczypt soli
2,5 g
350 g
 dyni
18
łyżeczek oleju rzepakowego
90 g
9
łyżek ksylitolu
135 g
3
sztuki jajek
168 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

381 kcal Kalorie
9 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
234 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

2

Na początku nastaw piekarnik na 180°C w trybie góra/dół.

3

Dynie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4

Dynię dusimy w rondelku (możemy dodać odrobinę wody, aby się nie przypalała) do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dynię możemy upiec w piekarniku.

5

W jednym naczyniu mieszamy: mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, cynamon, przyprawę do piernika, sól i proszek do pieczenia.

6

W kielichu blendera umieszczamy: dynię, olej, ksylitol i jajka. Dokładnie blendujemy.

7

Łączymy suche i mokre składniki, krótko mieszamy.

8

Ciasto przekładamy do foremki 22×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.