Dyniowa owsianka z aromatycznymi przyprawami

Dyniowa owsianka z aromatycznymi przyprawami

Jesienna owsianka? Postaw na dynię! Bo choć dynia oficjalnie jest warzywem, to jej delikatny smak perfekcyjnie komponuje się ze słodkimi potrawami. Dowód? Nasza dyniowa owsianka z aromatycznymi przyprawami! Nie dość, że smakuje i pachnie obłędnie, to jeszcze dostarcza mnóstwa przeciwutleniaczy szczególnie ważnych jesienią, gdy nasz układ odpornościowy jest atakowany z każdej strony. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Dyniowa owsianka z aromatycznymi przyprawami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

400 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
77 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
50 g
 dyni
5
łyżek płatków
50 g
1
opakowanie jogurtu skyr
150 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
0,5
łyżeczki kardamonu
2,5 g
0,5
łyżeczki gałki muszkatałowej
1 g
15 g
 pestek dyni

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

400 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
77 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Dynię obieramy (w przypadku odmiany hokkaido można pominąć ten krok), następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka i zalewamy 125-200 ml wody, tak by woda pokryła dynię. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości dyni. Całość na koniec blendujemy na gładką masę. Do wykonania dania można użyć mrożonej dyni lub gotowego musu ze słoiczka.

2

Płatki owsiane gotujemy na wodzie (używamy 2 razy więcej wody niż płatków). Lekko przestudzone mieszamy z jogurtem.

3

Do owsianki dodajemy dynię i erytrol do smaku.

4

Posypujemy pestkami dyni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.