Cynamonki z pomarańczowym serkiem

Cynamonki z pomarańczowym serkiem

Jak pachnie zima w kuchni? Wiele osób w odpowiedzi na to pytanie wymieni cynamon i pomarańcze. Cynamon, bo idealnie rozgrzewa, poprawia odporność, a jego charakterystyczny aromat kojarzy się z chłodnymi wieczorami spędzonymi przy ulubionej książce. I pomarańcze, bo sezon na te kwaśne owoce jest właśnie zimą – a ich cytrusowy aromat dla wielu jest nieodłączną częścią grudniowych Świąt. My proponujemy połączyć te dwa smaki i aromaty pod postacią cynamonki z pomarańczowym serkiem. To słodkie ciastko sprawdzi się idealnie, gdy na zewnątrz chłód – a pomarańczowy serek wprowadzi do Twojej kuchni nieco orzeźwienia. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
135 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,80/5
(z 5 ocen)
Cynamonki z pomarańczowym serkiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

278 kcal Kalorie
7 g Białko
10 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
48 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki

ciasto:

33,3
łyżki mąki pszennej
400 g
6,7
łyżki mąki pełnoziarnistej
100 g
1
szklanka mleka
250 g
2
sztuki jajek
112 g
2
łyżki cukru
20 g
3,3
łyżki ksylitolu
50 g
7 g
 drożdży suszonych
2
szczypty soli
0,5 g
10
łyżeczek oleju
50 g

masa cynamonowa:

6
łyżeczek masła
30 g
2,7
łyżki ksylitolu
40 g
1
łyżka cukru
10 g
1,5
łyżeczki cynamonu
6 g

krem:

5
łyżek serka śmietankowego
125 g
2
łyżeczki skórki z pomarańczy
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

278 kcal Kalorie
7 g Białko
10 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
48 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W misie miksera łączymy mąki, cukier, ksylitol, drożdże i sól. Dodajemy letnie mleko i 1,5 jajka (łatwą metodą na odmierzenie połowy jajka jest wybicie do miseczki, roztrzepanie i przelanie ok 25 g do miksera), reszta jajka przyda nam się do posmarowania bułeczek.

2

Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy olej i miksujemy kolejne 5 – 7 minut aż ciasto będzie gładkie i łatwo odejdzie od ścianek misy.

3

Ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciast powinno podwoić objętość po ok 45 – 60 minutach.

4

Masło roztapiamy. Cukier, ksylitol i cynamon mieszamy.

5

Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, na stolnicy podsypanej mąką.

6

Gotowy prostokąt smarujemy roztopionym masłem (zostawiamy 1 cm nieposmarowany wzdłuż jednego boku, aby ciasto łatwo się skleiło), posypujemy równomiernie cukrem cynamonowym.

7

Ciasto zwijamy w ciasny rulonik, kończąc na nieposmarowanym masłem brzegu. Tniemy na równe kawałki (wyjdzie ok 12 bułeczek).

8

Gotowe bułeczki przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Układamy je tak, aby bułeczki się ze sobą delikatnie stykały. Możemy też upiec na blaszce z piekarnika, aby każda bułeczka była równomiernie przypieczona z każdej strony.

9

Smarujemy dokładnie pozostawionym jajkiem. Zostawiamy ok 30 minut do wyrośnięcia.

10

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra – dół.

11

Serek mieszamy ze skórką pomarańczową.

12

Bułeczki pieczemy ok 20 minut, czas należy kontrolować i wyjmować bułeczki gdy staną się złociste. Wystudzone bułeczki smarujemy pomarańczowym serkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?