
Cynamonki z pomarańczowym serkiem
Jak pachnie zima w kuchni? Wiele osób w odpowiedzi na to pytanie wymieni cynamon i pomarańcze. Cynamon, bo idealnie rozgrzewa, poprawia odporność, a jego charakterystyczny aromat kojarzy się z chłodnymi wieczorami spędzonymi przy ulubionej książce. I pomarańcze, bo sezon na te kwaśne owoce jest właśnie zimą – a ich cytrusowy aromat dla wielu jest nieodłączną częścią grudniowych Świąt. My proponujemy połączyć te dwa smaki i aromaty pod postacią cynamonki z pomarańczowym serkiem. To słodkie ciastko sprawdzi się idealnie, gdy na zewnątrz chłód – a pomarańczowy serek wprowadzi do Twojej kuchni nieco orzeźwienia. Smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
ciasto: |
|
33,3
|
łyżki mąki pszennej
400 g
|
6,7
|
łyżki mąki pełnoziarnistej
100 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
łyżki cukru
20 g
|
3,3
|
łyżki ksylitolu
50 g
|
7 g
|
drożdży suszonych
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
masa cynamonowa: |
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
2,7
|
łyżki ksylitolu
40 g
|
1
|
łyżka cukru
10 g
|
1,5
|
łyżeczki cynamonu
6 g
|
krem: |
|
5
|
łyżek serka śmietankowego
125 g
|
2
|
łyżeczki skórki z pomarańczy
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misie miksera łączymy mąki, cukier, ksylitol, drożdże i sól. Dodajemy letnie mleko i 1,5 jajka (łatwą metodą na odmierzenie połowy jajka jest wybicie do miseczki, roztrzepanie i przelanie ok 25 g do miksera), reszta jajka przyda nam się do posmarowania bułeczek.
Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy olej i miksujemy kolejne 5 – 7 minut aż ciasto będzie gładkie i łatwo odejdzie od ścianek misy.
Ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciast powinno podwoić objętość po ok 45 – 60 minutach.
Masło roztapiamy. Cukier, ksylitol i cynamon mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, na stolnicy podsypanej mąką.
Gotowy prostokąt smarujemy roztopionym masłem (zostawiamy 1 cm nieposmarowany wzdłuż jednego boku, aby ciasto łatwo się skleiło), posypujemy równomiernie cukrem cynamonowym.
Ciasto zwijamy w ciasny rulonik, kończąc na nieposmarowanym masłem brzegu. Tniemy na równe kawałki (wyjdzie ok 12 bułeczek).
Gotowe bułeczki przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Układamy je tak, aby bułeczki się ze sobą delikatnie stykały. Możemy też upiec na blaszce z piekarnika, aby każda bułeczka była równomiernie przypieczona z każdej strony.
Smarujemy dokładnie pozostawionym jajkiem. Zostawiamy ok 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, tryb góra – dół.
Serek mieszamy ze skórką pomarańczową.
Bułeczki pieczemy ok 20 minut, czas należy kontrolować i wyjmować bułeczki gdy staną się złociste. Wystudzone bułeczki smarujemy pomarańczowym serkiem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
