Jagodzianki

Świeże jagodzianki to idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Jeśli upieczemy je w domu, z dodatkiem mąki razowej oraz orkiszowej, cukier zaś zastąpimy erytrolem będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie.

25 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,45/5
(z 29 ocen)
Jagodzianki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

398 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
47 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
0,8
szklanki mleka
200 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
20
łyżek mąki pszennej razowej
300 g
30
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g
2
łyżeczki miodu
24 g
0,3
sztuki masło
60 g
4
łyżeczki drożdży
30 g
20
garści jagód
600 g
1
szczypta soli
0,25 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

398 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
47 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn, po czym pozostawić do wyrośnięcia.

2

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, ksylitol i wyrośnięte drożdże.

3

Dodajemy masło. Ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia-na ok. 1 h.

4

Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Najlepiej wałkować cienko, bo najsmaczniejsze jagodzianki to takie, które mają dużo jagód, a mało ciasta.

5

Nakładamy na środek kopiastą łyżkę jagód i zawijamy w okrągłą bułeczkę, ściągając rogi do środka, a potem odwracając gotową jagodziankę do góry nogami.

6

Pieczemy 25 min w 180 stopniach.

7

Po wyjęciu z piekarnika możemy poczuć ich cudowny aromat! Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?