Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Soczyste truskawki, słodki krem budyniowy i rozpływające się w ustach drożdżowe ciasto. Brzmi pysznie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na drożdżówki z truskawkami, a zakochasz się od pierwszego kęsa! O odpowiedni smak dba tu bezkaloryczny erytrol, ricotta dostarcza porcji białka, zaś świeże owoce są źródłem błonnika. Tak przygotowane drożdżowe bułeczki dobrze sprawdzą się więc w ramach podwieczorku również wtedy, gdy jesteś na diecie i chcesz zadbać o odpowiednie odczuwanie sytości po posiłku. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
160 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 10 ocen)
Drożdżówki z truskawkami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

335 kcal Kalorie
12 g Białko
13 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
98 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki

Składniki ciasta:

0,5
szklanki mleka
125 g
1
łyżka cukru
10 g
10
łyżeczek erytrolu
50 g
3 g
 drożdży suszonych
250 g
 mąki pszennej
6
łyżeczek masła
30 g
1
sztuka jajka
56 g

Nadzienie:

20
łyżek ricotty
400 g
4
łyżeczki budyniu w proszku
20 g
200 g
 truskawek
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

335 kcal Kalorie
12 g Białko
13 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
98 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mleko podgrzewamy do temperatury 37-42 stopni. Drożdże, cukier oraz erytrol umieszczamy w misce, następnie zalewamy całość ciepłym mlekiem i mieszamy do połączenia składników.

2

Do mąki dodajemy żółtko (białko pozostawiamy na potem), masło oraz rozczyn, wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia wszystkich składników.

3

Miskę delikatnie smarujemy masłem, umieszczamy w niej kulkę ciasta i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

4

Po tym czasie kulkę ciasta dzielimy na 6-8 części. Każdą pojedynczą część umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy ponownie na 30 minut.

5

W tym czasie mieszamy ricottę oraz proszek budyniowy. Dosładzamy erytrolem wedle uznania. Składniki kremu dokładnie mieszamy.

6

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

7

W razie potrzeby dzielimy owoce na mniejsze części.

8

W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienie za pomocą palców lub szklanki. We wgłębieniu umieszczamy krem oraz owoce. Bułeczki opcjonalnie posypujemy erytrolem. Brzegi ciasta smarujemy białkiem rozkłóconym za pomocą widelca.

9

Blaszkę z bułeczkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.