
Jagodzianki z ricottą
Lipiec to szczyt sezonu na świeże leśne jagody — a co za tym idzie, także klasyczne jagodowe drożdżówki. W Respo nie wyobrażamy sobie lata bez tego pysznego deseru — a nasz przepis na jagodzianki z ricottą jest na to dowodem. Jesteś na diecie? To nie problem! Nasze jagodzianki zawierają dodatek pełnoziarnistej mąki, a zamiast cukru znajdziesz w nich bezkaloryczny erytrol. Do tego delikatny, włoski serek ricotta — i gotowe. Spróbuj koniecznie, a na nowo zakochasz się w jagodziankach!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto: |
|
7
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
|
12
|
łyżek mąki pszennej
144 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
4 g
|
drożdży suszonych
|
3
|
łyżeczki margaryny
15 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżka cukru
10 g
|
Ser: |
|
13
|
łyżek ricotty
260 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
Owoce: |
|
200 g
|
jagód
|
1
|
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
sztuka jajka do posmarowania ciasta
56 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mleko, drożdże suszone, jajko oraz cukier. Mieszamy przy użyciu miksera z hakami do ciasta. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy mikserem do momentu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, najlepiej w ciepłym miejscu.
Mieszamy ricottę oraz erytrol i odstawiamy.
Mieszamy jagody, skrobię ziemniaczaną oraz erytrol i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy okrągły, lekko spłaszczony placuszek o średnicy ok. 8–10 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut, aby ponownie wyrosły.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).
W środku każdego placuszka delikatnie dociskamy palcami ciasto, tworząc wgłębienie o średnicy około 5–6 cm i głębokości około 0,5-1 cm, tak aby brzegi pozostały wyraźnie wyższe niż środek. Uważamy, aby nie przebić ciasta. Nakładamy ricottę oraz jagody. Brzegi jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Jagodzianki pieczemy rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż brzegi się lekko zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.