Jagodzianki z ricottą

Lipiec to szczyt sezonu na świeże leśne jagody — a co za tym idzie, także klasyczne jagodowe drożdżówki. W Respo nie wyobrażamy sobie lata bez tego pysznego deseru — a nasz przepis na jagodzianki z ricottą jest na to dowodem. Jesteś na diecie? To nie problem! Nasze jagodzianki zawierają dodatek pełnoziarnistej mąki, a zamiast cukru znajdziesz w nich bezkaloryczny erytrol. Do tego delikatny, włoski serek ricotta — i gotowe. Spróbuj koniecznie, a na nowo zakochasz się w jagodziankach!

15 min
Czas przygotowania
105 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Jagodzianki z ricottą
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

278 kcal Kalorie
11 g Białko
9 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
85 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

7
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
12
łyżek mąki pszennej
144 g
0,5
szklanki mleka
120 g
0,5
łyżeczki drożdży suszonych
4 g
3
łyżeczki margaryny
15 g
1
sztuka jajka
56 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g

Ser:

12,5
łyżki ricotty
250 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Owoce:

7
garści jagód
210 g
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
sztuka jajka do posmarowania ciasta
56 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

278 kcal Kalorie
11 g Białko
9 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
85 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do miski dodajemy: mąki, mleko, drożdże, jajko i erytrol. Mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy mikserem.

2

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.

3

Ricottę mieszamy z erytrolem i odstawiamy.

4

Oczyszczone jagody mieszamy z erytrolem, skrobią i odstawiamy.

5

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy okrągłe, płaskie placuszki. Układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut, aby ponownie wyrosły.

6

W placuszkach robimy wgłębienia, nakładamy ricottę i jagody. Brzegi jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

7

Jagodzianki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?