Jagodzianki z ricottą

Jagodzianki z ricottą

Lipiec to szczyt sezonu na świeże leśne jagody — a co za tym idzie, także klasyczne jagodowe drożdżówki. W Respo nie wyobrażamy sobie lata bez tego pysznego deseru — a nasz przepis na jagodzianki z ricottą jest na to dowodem. Jesteś na diecie? To nie problem! Nasze jagodzianki zawierają dodatek pełnoziarnistej mąki, a zamiast cukru znajdziesz w nich bezkaloryczny erytrol. Do tego delikatny, włoski serek ricotta — i gotowe. Spróbuj koniecznie, a na nowo zakochasz się w jagodziankach!

15 min
Czas przygotowania
105 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Jagodzianki z ricottą
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

286 kcal Kalorie
11 g Białko
9 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
87 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Ciasto:

7
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
105 g
12
łyżek mąki pszennej
144 g
0,5
szklanki mleka
125 g
4 g
 drożdży suszonych
3
łyżeczki margaryny
15 g
1
sztuka jajka
56 g
1
łyżka cukru
10 g

Ser:

13
łyżek ricotty
260 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Owoce:

200 g
 jagód
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
10 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
sztuka jajka do posmarowania ciasta
56 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

286 kcal Kalorie
11 g Białko
9 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
87 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do miski dodajemy: mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mleko, drożdże suszone, jajko oraz cukier. Mieszamy przy użyciu miksera z hakami do ciasta. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrabiamy mikserem do momentu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

2

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, najlepiej w ciepłym miejscu.

3

Mieszamy ricottę oraz erytrol i odstawiamy.

4

Mieszamy jagody, skrobię ziemniaczaną oraz erytrol i odstawiamy.

5

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy okrągły, lekko spłaszczony placuszek o średnicy ok. 8–10 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut, aby ponownie wyrosły.

6

Nagrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem).

7

W środku każdego placuszka delikatnie dociskamy palcami ciasto, tworząc wgłębienie o średnicy około 5–6 cm i głębokości około 0,5-1 cm, tak aby brzegi pozostały wyraźnie wyższe niż środek. Uważamy, aby nie przebić ciasta. Nakładamy ricottę oraz jagody. Brzegi jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

8

Jagodzianki pieczemy rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż brzegi się lekko zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera