
Jagodzianki z ricottą
Lipiec to szczyt sezonu na świeże leśne jagody — a co za tym idzie, także klasyczne jagodowe drożdżówki. W Respo nie wyobrażamy sobie lata bez tego pysznego deseru — a nasz przepis na jagodzianki z ricottą jest na to dowodem. Jesteś na diecie? To nie problem! Nasze jagodzianki zawierają dodatek pełnoziarnistej mąki, a zamiast cukru znajdziesz w nich bezkaloryczny erytrol. Do tego delikatny, włoski serek ricotta — i gotowe. Spróbuj koniecznie, a na nowo zakochasz się w jagodziankach!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto:
Ser:
Owoce:
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski dodajemy: mąki, mleko, drożdże, jajko i erytrol. Mieszamy przy użyciu miksera. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy mikserem.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę.
Ricottę mieszamy z erytrolem i odstawiamy.
Oczyszczone jagody mieszamy z erytrolem, skrobią i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, formujemy okrągłe, płaskie placuszki. Układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut, aby ponownie wyrosły.
W placuszkach robimy wgłębienia, nakładamy ricottę i jagody. Brzegi jagodzianek smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Jagodzianki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
