
Drożdżówki ze śliwkami
Kto powiedział, że dieta oznacza bezwzględne rozstanie z ulubionymi deserami? Z nami przygotujesz drożdżówki ze śliwkami, które nie tylko świetnie smakują, ale są także idealne na diecie…i w 100% wegańskie! Wystarczy, że mleko i masło zastąpisz napojem roślinnym i olejem kokosowym, a cukier zamienisz na bezkaloryczny erytrol i gotowe – tak przygotowane drożdżówki będą idealnym towarzyszem ciepłych, wczesnojesiennych dni.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,8
|
szklanki napoju roślinnego, np. migdałowego
200 g
|
30
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g
|
1
|
łyżeczka cynamonu
4 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
22,5 g
|
drożdży świeżych
|
3
|
łyżeczki oleju kokosowego
15 g
|
1
|
łyżka syropu klonowego
15 g
|
8
|
łyżeczek powideł śliwkowych
120 g
|
12
|
sztuk śliwek
360 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Delikatnie podgrzewamy napój roślinny, olej kokosowy i syrop klonowy. Następnie dodajemy drożdże i czekamy 10 min aż zaczną pracować
Mąkę, cynamon i sól mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę
Po wyrośnięciu ugniatamy ciasto, podsypujemy mąką jeżeli się klei do rąk, rozwałkowujemy do grubości ok. 1 cm rozsmarowujemy powidła
Wykładamy śliwki, posypujemy cynamonem i pudrem z erytrolu
Ciasto zawijamy w rulon i dzielimy na 3-4 cm bułeczki, przekładamy na blachę, odstawiamy na 20 minut i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut lub aż się zarumienią,
Posypujemy drożdżówki pudrem z erytrolu
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
