
Sernik szarlotka
Sernik czy szarlotka? Przed takim dylematem stanął pewnie niejeden z nas. Na szczęście można mieć jedno i drugie. Ciasto sernik szarlotka składa się z dwóch warstw – dolnej serowej, górnej jabłkowej. Wierzch posypujemy kruszonką z płatków owsianych oraz daktyli.

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Masa serowa: |
|
5
|
opakowań twarogu półtłustego
1000 g
|
7
|
łyżeczek budyniu waniliowego niesłodzone
70 g
|
1
|
łyżka cukru waniliowego
10 g
|
2
|
sztuki jaj
110 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Owoce: |
|
3,5
|
sztuki jabłek
500 g
|
2,5
|
łyżeczki cynamonu
10 g
|
1,5
|
łyżki pudru z erytrolu
15 g
|
Kruszonka: |
|
8
|
łyżek płatków owsianych
80 g
|
4
|
sztuki daktyli namoczonych
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Aby przygotować masę serową: miksujemy twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), erytrolem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i miksujemy dalej
Jabłka obieramy oraz kroimy w kostkę
Mieszamy z pudrem z erytrolu i cynamonem
Daktyle rozdrabniamy (możemy zblendować) i mieszamy z płatkami owsianymi, aby powstała kruszonka.
Masę serową wykładamy na spód, a na wierzchu rozkładamy jabłka oraz posypujemy kruszonką
Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 40 minut
Pod blaszką z ciastem polecam włożyć miskę z wodą.
Po wyjęciu z piekarnika nasz sernik jest gotowy. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
