Serniczek na zimno z owocami

Serniczek na zimno z owocami

Szukasz idealnego deseru na lato? Nasz serniczek na zimno z owocami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Delikatne biszkopty, kremowy jogurt grecki i świeże, sezonowe owoce tworzą orzeźwiające połączenie, które zachwyci Cię już od pierwszego kęsa. A wiesz, co jest najlepsze? Deser ten sprawdzi się świetnie także na diecie — zamiast cukru zawiera bowiem niskokaloryczny ksylitol.

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,97/5
(z 35 ocen)
Serniczek na zimno z owocami
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

395 kcal Kalorie
13 g Białko
18 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
233 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
10
sztuk biszkoptów
50 g
0,2
szklanki herbaty
50 g
100 g
 borówek
105 g
 malin świeżych lub mrożonych
0,5
łyżki żelatyny
4 g
2
łyżki ksylitolu
30 g
0,2
szklanki wody
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

395 kcal Kalorie
13 g Białko
18 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
233 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Jogurt grecki łączymy z ksylitolem.

2

Napar przygotowujemy z ulubionej herbaty i dostosowujemy jego intensywność według własnych preferencji. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w szklance układamy biszkopty i zalewamy herbatą.

3

Maliny podgrzewamy w rondelku z dodatkiem 2-3 łyżek wody, chwilę gotujemy do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy całość, aż żelatyna się rozpuści. Do sosu dodajemy borówki.

4

Na biszkopty układamy jogurt i sos owocowy. Schładzamy przez minimum 30 min w lodówce, najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić deser na noc w lodówce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.