Serniczek na zimno z owocami
Szukasz idealnego deseru na lato? Nasz serniczek na zimno z owocami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Delikatne biszkopty, kremowy jogurt grecki i świeże, sezonowe owoce tworzą orzeźwiające połączenie, które zachwyci Cię już od pierwszego kęsa. A wiesz, co jest najlepsze? Deser ten sprawdzi się świetnie także na diecie — zamiast cukru zawiera bowiem niskokaloryczny ksylitol.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie jogurtu greckiego
400 g
|
10
|
sztuk biszkoptów
50 g
|
0,2
|
szklanki herbaty
50 g
|
100 g
|
borówek
|
105 g
|
malin świeżych lub mrożonych
|
0,5
|
łyżki żelatyny
4 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
0,2
|
szklanki wody
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jogurt grecki łączymy z ksylitolem.
Napar przygotowujemy z ulubionej herbaty i dostosowujemy jego intensywność według własnych preferencji. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w szklance układamy biszkopty i zalewamy herbatą.
Maliny podgrzewamy w rondelku z dodatkiem 2-3 łyżek wody, chwilę gotujemy do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy całość, aż żelatyna się rozpuści. Do sosu dodajemy borówki.
Na biszkopty układamy jogurt i sos owocowy. Schładzamy przez minimum 30 min w lodówce, najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić deser na noc w lodówce.