Przepisy bezglutenowe. 40 pomysłów od dietetyczki

Przepisy bezglutenowe. 40 pomysłów od dietetyczki

Dieta bezglutenowa to podstawowy element leczenia celiakii, choć często stosują ją także np. osoby z chorobą Hashimoto. Na co zwrócić uwagę komponując jadłospis bez glutenu? Przede wszystkim na to, by był smaczny, sycący i pełnowartościowy. Tak jak poniższe przepisy!

Kluczowe wnioski

  • Przepisy bez glutenu kierowane są przede wszystkim do osób z celiakią, które muszą stosować dietę bezglutenową.
  • Prawidłowo skomponowany przepis bezglutenowy powinien zawierać źródło białka i tłuszczu, bezglutenowe źródło węglowodanów złożonych, a także owoce i/lub warzywa.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb. Dołącz do Respo.

Dla kogo przepisy bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania obowiązkowo stosowany przez osoby z celiakią, czyli autoimmunologiczną chorobą znaną również jako choroba trzewna lub enteropatia z nadwrażliwości na gluten.

Niestety w przypadku celiakii, dieta bezglutenowa jest jedynym skutecznym sposobem leczenia. Co więcej, już niewielkie ilości glutenu szkodzą, powodując uszkodzenie jelita cienkiego. 

Czy osoby z celiakią są jedyną grupą, w której dieta bezglutenowa ma sens?

Poza celiakią dieta bezglutenowa jest także stosowana w:

  • tzw. nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten,
  • chorobie Duhringa, w której objawy związane z jelitem cienkim (celiakia) łączą się z objawami skórnymi.

To jednak nie koniec, bo gluten jest często obwiniany także o pogarszanie stanu pacjentów z innymi schorzeniami autoimmunologicznymi, np. chorobą Hashimoto.

Owszem, choroby autoimmunologiczne „lubią” występować razem, czyli np. jeśli mamy Hashimoto, ryzyko, że wystąpi u nas także celiakia, jest większe.

Nie znaczy to jednak, że osoby z Hashimoto, ale bez przeciwciał charakterystycznych dla celiakii powinny stosować dietę bezglutenową na wszelki wypadek. Nie przyniesie to bowiem żadnych dodatkowych korzyści.

Dieta bezglutenowa nie jest także dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają żadnych wskazań zdrowotnych do jej stosowania, a chcą eliminować gluten, bo taka dieta jest modna albo dlatego, że chcą schudnąć (efekty mogą tu być wręcz odwrotne).

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Jak komponować przepisy na dania bezglutenowe?

Takie dania muszą przede wszystkim:

  • być pozbawione glutenu, a to oznacza, że nie mogą się w nich znaleźć pszenica, żyto, jęczmień, pszenżyto i ich przetwory oraz owies potencjalnie zanieczyszczony glutenem (zawsze należy czytać etykiety – nie tylko w przypadku owsa, ale także np. w przypadku wędlin, sosów, mieszanek przypraw, słodyczy czy płatków śniadaniowych),
  • zawierać jak najwięcej witamin i składników mineralnych, zwłaszcza tych, których normalnie dostarczamy organizmowi wraz z pełnowartościową pszenicą czy żytem (witamina B1, magnez, żelazo, cynk i inne),
  • być pełnowartościowe, czyli zawierać źródła pełnowartościowego białka, zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone oraz warzywa i owoce.

Odpowiednio skomponowany posiłek bezglutenowy powinien mieć w swoim składzie 4 elementy:

  • źródło pełnowartościowego białka – np. nasiona roślin strączkowych, tofu, mięso, rybę, jajka czy przetwory mleczne (choć należy pamiętać, że celiakia może często współwystępować z nietolerancją laktozy),
  • źródło tłuszczu, najlepiej nienasyconych kwasów tłuszczowych – oliwę, oleje roślinne, orzechy, nasiona, awokado,
  • bezglutenowe źródło węglowodanów złożonych – np. ryż, kukurydzę, komosę ryżową, proso, grykę, owies z odpowiednimi oznaczeniami na opakowaniu, ziemniaki, bataty, teff, sorgo czy amarantus (uwaga: dieta bezglutenowa nie powinna opierać się o sam ryż i kukurydzę, są one bowiem mało wartościowe, jeśli chodzi o składniki mineralne i witaminy),
  • warzywa i/lub owoce – co najmniej połowę każdego posiłku powinny stanowić jak najbardziej różnorodne, świeże warzywa oraz owoce.

Tyle teorii, teraz czas na praktykę! Przed Tobą przepisy bez glutenu na każdą okazję!

🥘 Przepisy bezglutenowe na śniadanie – wytrawne

Wytrawne śniadanie bez glutenu? Oczywiście nie może się w nim znaleźć standardowe pieczywo na mące pszennej, żytniej czy jęczmiennej.

Co zamiast tego? Śniadaniowe przepisy bezglutenowe to np. wytrawne owsianki, sałatki (np. z komosą, batatem, kaszą, nasionami roślin strączkowych) czy… kanapki ryżowe dla fanów sushi.


Kanapka ryżowa z tuńczykiem

Kanapka ryżowa z tuńczykiem


Lubisz sushi? To pyszny pomysł na diecie bezglutenowej, również na śniadanie! A dowodem jest kanapka ryżowa z nori, sushi, awokado oraz ogórkiem. Czyli nie tylko pyszny smak, ale także moc kwasów omega-3, witaminy E, folianów czy cynku.


Owsianka na słono z warzywami

Owsianka na słono z warzywami


Czy wiesz, że owsianka smakuje pysznie także w wersji wytrawnej? Podana z jajkiem, serkiem wiejskim, warzywami i sosem Sriracha zachwyca wyrazistym smakiem, a do tego syci na naprawdę długo. Koniecznie wypróbuj, ale pamiętaj, by użyć płatków owsianych oznaczonych jako bezglutenowe.


Frittata z pieczarkami, szpinakiem i serem feta

Frittata z pieczarkami, szpinakiem i serem feta


Śniadanie na bazie jajek to idealne opcja na diecie bezglutenowej, np. pod postacią frittaty low-carb, bez dodanej mąki, za to ze szpinakiem, fetą i pieczarkami. Jeśli chcesz wzbogacić przepis w węglowodany, do frittaty możesz dodać np. mąkę jaglaną czy owsianą.


Bowl z serem kozim

Bowl z serem kozim


Idealny na lato, bez glutenu, za to z mocą magnezu, wapnia, folianów czy witamin z grupy B. Bowl z fasolką szparagową, orzechami i kozim serem to pyszny pomysł na szybkie śniadanie pełne smaku.


Sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem

Sałatka z kurczakiem i pieczonym batatem


Sałatka na śniadanie to świetny pomysł na diecie bezglutenowej. Możesz ją przygotować np. w wersji z batatami (bezglutenowe źródło węglowodanów), kurczakiem, ogórkiem, nasionami słonecznika oraz musztardowo-klonowym dressingiem. Moc beta-karotenu, witaminy B12, miedzi czy folianów gwarantowana.

🍪 Przepisy bezglutenowe na słodkie śniadanie

Jeśli zamiast śniadań na słono, wolisz śniadania na słodko, poniższe przepisy bez glutenu są właśnie dla Ciebie. Wśród opcji bezglutenowych warto tu wymienić m.in. owsianki, jaglanki, gryczanki, placuszki owsiane, a także bowle z dodatkiem owoców. 


Szybkie placuszki bananowe z cynamonem

Szybkie placuszki bananowe z cynamonem


Fani słodkich placuszków z pewnością pokochają przepis na lekkie i ekspresowe placki na bazie banana oraz płatków owsianych. Podane ze skyrem i borówkami będą świetną opcją na diecie bezglutenowej, dostarczą także polifenoli, potasu, magnezu czy wapnia.


Chałwowa owsianka z porzeczkami

Chałwowa owsianka z porzeczkami


Owsianka to klasyczna słodka opcja śniadaniowa bez glutenu. A jeśli chcesz podać ją w nieco bardziej kreatywnej wersji, jako dodatki zastosuj chałwę, płatki migdałów oraz kwaskowate czerwone porzeczki. Nic tylko rozkoszować się smakiem!


Domowa granola z amarantusem

Domowa granola z amarantusem


Jogurt na śniadanie? Postaw na wersję z dodatkiem domowej, bezglutenowej granoli na bazie amarantusa, orzechów laskowych, pestek dyni oraz moreli suszonych. Takie śniadanie to moc witamin, składników mineralnych, a także solidna dawka białka i błonnika.


Kakaowa gryczanka z suszoną śliwką i morelą

Kakaowa gryczanka z suszoną śliwką i morelą


Jeśli szukasz zamiennika dla tradycyjnej owsianki, gryczanka, czyli kasza gryczana gotowana na mleku i podana z dodatkami jest świetną, bezglutenową opcją. Dobrze sprawdzi się np. z kakao, suszonymi owocami i masłem orzechowym, czyli w wersji pełnej magnezu, błonnika, żelaza i beta-karotenu.


Budyń jaglany

Budyń jaglany


Kasza jaglana to przykład wartościowego, bezglutenowego produktu węglowodanowego, pełnego żelaza, magnezu czy miedzi. Na śniadanie możesz ją podać np. w formie budyniu jaglanego z rodzynkami, jabłkiem i orzechami, w wersji idealnej na zimę i jesień.

🥪 Przepisy bezglutenowe na drugie śniadanie

Drugie śniadanie powinno być nie tylko pożywne, ale także łatwe do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły. I to niezależnie, czy wolimy je zjeść na słodko, czy na słono. Świetnie sprawdzą się w tej sytuacji nasze przepisy bezglutenowe, które znajdziesz poniżej.


Pudding chia z odżywką białkową

Pudding chia z odżywką białkową


Pudding chia to świetny przepis na zdrowe bezglutenowe drugie śniadanie, łatwo spakować go do słoiczka, a podany z kiwi i migdałami stanowi dobre źródło witaminy C, kwasów omega-3, wapnia czy magnezu. Koniecznie wypróbuj!


Serek wiejski z malinami, borówkami i masłem orzechowym

Serek wiejski z malinami, borówkami i masłem orzechowym


Serek wiejski na słodko? To pyszny pomysł na drugie śniadanie! Możesz go podać np. z owocami jagodowymi, masłem orzechowym i płatkami owsianymi, a gotowe danie dobrze Cię nasyci i dostarczy mocy wapnia, polifenoli czy witamin z grupy B.


Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową

Sałatka z pieczonym burakiem i komosą ryżową


Jeśli wolisz drugie śniadania w wersji wytrawnej, idealną opcją będą sałatki. Np. sałatka na bazie komosy ryżowej, z dodatkiem buraka, tempehu, rukoli oraz dressingu musztardowego. To moc witamin i błonnika, a także dobra opcja dla wegetarian i wegan.


Sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną

Sałatka z wołowiną i kaszą jaglaną


Masz ochotę na coś mięsnego? Postaw na sałatkę z soczystą polędwicą wołową, kaszą jaglaną, pomidorkami, ogórkiem i dressingiem musztardowo-klonowym. To duża porcja żelaza, magnezu, likopenu czy witamin z grupy B, a to wszystko bez glutenu.


Lunchbox Chrupiące kąski z kurczaka

Lunchbox Chrupiące kąski z kurczaka


Lubisz drugie śniadania w formie lunchboxów? To świetna opcja na diecie bezglutenowej, np. w wersji z kurczakiem w panierce z płatków kukurydzianych, brokułami, jabłkiem i borówkami. Idealnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do szkoły dla dziecka.

🥙 Przepisy bezglutenowe na obiad

Obiad na diecie bezglutenowej? Opcji jest mnóstwo, a wśród produktów węglowodanowych świetnie sprawdzą się tu np. ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, komosa ryżowa, ziemniaki czy bataty. Poznaj przepisy na bezglutenowy obiad – pyszne, proste i mega pożywne.


Pieczony batat z mięsem mielonym

Pieczony batat z mięsem mielonym


Jeśli szukasz przepisu na kreatywny bezglutenowy obiad, pieczony batat z mielonym mięsem i mozzarellą będzie strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że pysznie smakuje, to dostarcza także potasu, beta-karotenu, witaminy B12, wapnia i aż 44 g białka w porcji.


Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami

Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami


Pulpety na obiad? Podane z kaszą jaglaną i przygotowane bez mąki/bułki tartej będą pyszną opcją zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pysznie smakują np. w wersji z suszonymi pomidorami, szpinakiem i aromatycznymi przyprawami.


Zupa z jarmużem, porem i ziemniakami

Zupa z jarmużem, porem i ziemniakami


Zupy to świetny przepis na bezglutenowy obiad. Zwłaszcza że, z wyjątkiem z zup z makaronem, zwykle zawierają one dodatki bezglutenowe, np. ryż czy ziemniaki. Przykładem może być super pożywna zupa z jarmużem, porem, ziemniakami oraz mięsem z kurczaka, czyli moc wapnia, żelaza i potasu.


Rice bowl z łososiem i salsą mango

Rice bowl z łososiem i salsą mango


Ryba? Dobrze, by w diecie znalazła się co najmniej dwa razy w tygodniu! W wersji bezglutenowej perfekcyjnie sprawdzi się np. łosoś podany z ryżem i salsą mango, czyli tropikalny, orzeźwiający obiad idealny na lato. Smacznego!


Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i surówką

Kotlety mielone z indyka z kaszą jaglaną i surówką


Masz ochotę na klasykę? Postaw na kotlety mielone (ale bez mąki czy bułki tartej), przygotowane z dodatkiem sezamu i podane z kaszą jaglaną oraz surówką z marchewki i ogórka kiszonego. Pokochają je wszyscy domownicy!

🥗 Przepisy bezglutenowe na obiad wegański

Bezglutenowe i wegańskie? Mówisz i masz!

Obiady w takiej wersji mogą bazować np. na tofu, tempehu czy nasionach roślin strączkowych. Pamiętaj jednak, że nie może się w nich znaleźć seitan, który wytwarzany jest z glutenu pszennego.


Pieczony tempeh z sałatką z ogórka

Pieczony tempeh z sałatką z ogórka


Tempeh w wyrazistej marynacie, ryż i sałatka z ogórkiem, chili i imbirem. Taki bezglutenowy, wegański obiad będzie świetną opcją dla fanów mocnych smaków. A dodatkowo dostarczy mocy polifenoli, wapnia czy żelaza oraz 26 g białka w porcji.


Ziemniaczana zapiekanka z tofu

Ziemniaczana zapiekanka z tofu


Lubisz zapiekanki? Postaw na taką w wersji z ziemniakami, tofu, passatą pomidorową i przyprawami, czyli przepis na obiad wegański i bez glutenu, za to pełen wapnia, żelaza, potasu czy likopenu. Smacznego!


Wegańska zupa miso

Wegańska zupa miso


Wyrazista, pożywna i perfekcyjna dla fanów kuchni japońskiej – zupa miso w wersji wegańskiej to świetny pomysł na diecie bezglutenowej. Znajdziesz tu bowiem mnóstwo wartościowych składników, m.in. tofu, edamame, pak-choi czy pora. Koniecznie wypróbuj!


Curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem

Curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem


Lubisz kuchnię azjatycką? Postaw na wyraziste curry z tempehem, brukselką, groszkiem i mocą przypraw. To nie tylko sycący i rozgrzewający obiad bez glutenu, ale także mnóstwo polifenoli, witaminy C, folianów, żelaza czy wapnia.


Krem z buraków i fasoli z pestkami dyni

Krem z buraków i fasoli z pestkami dyni


Lekko słodka, delikatna i sycąca: zupa krem z buraka to perfekcyjna opcja na diecie wegańskiej i bezglutenowej. A do tego mnóstwo żelaza, polifenoli, magnezu, cynku czy błonnika i aż 31 g białka w porcji.

🍣 Przepisy bezglutenowe na kolację

Bezglutenowe kolacje tak naprawdę przypominają śniadania i drugie śniadania. Warto jedynie pamiętać, by nie zawierały one dużych ilości ciężkostrawnych produktów takich jak fasola, ciecierzyca czy kapusta.

Poza tym mogą to być jednak zarówno bezglutenowe przepisy na słono, jak i na słodko.


Pieczony omlet z cukinią

Pieczony omlet z cukinią


Jajka, cukinia, pomidorki koktajlowe, a do tego aromatyczne przyprawy – omlet bez mąki świetnie sprawdzi się jako bezglutenowa, sycąca kolacja. A wersji pieczonej będzie dodatkowo nieco bardziej lekkostrawną opcją, idealną przed snem.


Ryżowe placuszki z jogurtem i owocami

Ryżowe placuszki z jogurtem i owocami


Lubisz kolacje na słodko? Postaw na puszyste, rozpływające się w ustach placuszki na bazie dwóch bezglutenowych mąk – ryżowej i owsianej. Podane z malinami i skyrem cudownie orzeźwiają, a dodatkowo dostarczają polifenoli, wapnia i witamin.


Proteinowy koktajl z mango

Proteinowy koktajl z mango


Wieczorami nie masz apetytu na większe posiłki? Postaw na pełnowartościowy koktajl pełen białka! Znajdziesz w nim soczyste mango, pełne kwasów omega-3 nasiona chia, kremowe masło orzechowe, a także banana i skyr. Dzięki temu koktajl świetnie orzeźwia, a jednocześnie dostarcza beta-karotenu, wapnia, potasu, magnezu i 27 g białka.


Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem


Sałatka na kolację to dobry pomysł. Warto jednak, by nie zawierała kapusty czy nasiona roślin strączkowych. Dobrze sprawdzi się więc np. opcja z bakłażanem, batatem, oliwkami i mięsem z kurczaka podana z delikatnym cytrynowym dressingiem.


Czekoladowa owsianka z migdałami

Czekoladowa owsianka z migdałami


Wieczorem na diecie bezglutenowej świetnie sprawdzi się także klasyczna owsianka. Np. taka podana z kakao, migdałami, gorzką czekoladą oraz borówkami. Pełna magnezu, żelaza, witamin z grupy B oraz polifenoli. Smacznego!

🎂 Przepisy bezglutenowe na deser

Masz ochotę na słodkie co nieco? Choć na diecie bezglutenowej typowe ciasta i ciasteczka odpadają, to opcji i tak jest dużo. Dobrze sprawdzą się np. przepisy na bezglutenowe przekąski na słodko bazujące na płatkach owsianych, kaszy jaglanej, a także desery mleczne czy owocowe.


Wysokobiałkowe ciastko z masłem orzechowym

Wysokobiałkowe ciastko z masłem orzechowym


Masło orzechowe, jabłko, serek wiejski i jajka, a do tego erytrytol i borówki – tyle wystarczy, by przygotować ekspresowe ciastko bogate w białko, błonnik oraz przeciwutleniacze. Idealne jeśli szukasz przepisu bez zbóż.


Kokosowy pudding chia z kakao i daktylami

Kokosowy pudding chia z kakao i daktylami


Cudownie słodki i rozpływający się w ustach, a do tego bogaty w kwasy omega-3, magnez, żelazo czy błonnik – pudding chia z daktylami i kakao to świetna opcja na deser na diecie bezglutenowej. Cudownie smakuje podany z soczystymi malinami i chrupiącą posypką z orzechów.


Panna cotta z musem owocowym

Panna cotta z musem owocowym


Masz ochotę na deser w stylu włoskim? Postaw na panna cottę na mieszance mleka i mleczka kokosowego, podaną z malinowym musem. Idealnie smakuje zwłaszcza latem i oczywiście nie zawiera glutenu.


Deser z mrożoną brzoskwinią

Deser z mrożoną brzoskwinią


Jeśli masz ochotę na coś, co schłodzi Cię i orzeźwi w trakcie gorących dni, deser z mrożoną brzoskwinią będzie strzałem w dziesiątkę. Nie dość, że nie zawiera glutenu, to do jego przygotowania wystarczą jedynie 4 składniki: brzoskwinie, syrop klonowy, pistacje i jogurt grecki.


Ciasteczka owsiane z MMs

Ciasteczka owsiane z MMs


Ciasteczka na diecie bezglutenowej? Jak najbardziej, trzeba jednak przygotować je z odpowiedniego przepisu. Np. w wersji na płatkach owsianych, z bananem i masłem orzechowym. Podane z cukierkami MMs posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

🍎 Przepisy bezglutenowe na przekąski

Coś do pochrupania przy filmie, a może przekąska na domówkę? Opcji bez glutenu jest naprawdę dużo. Przed Tobą przepisy na bezglutenowe przekąski!


Hummus z marchewką, ogórkiem i papryką

Hummus z marchewką, ogórkiem i papryką


Klasyk jeśli chodzi o fit przekąski, czyli hummus z warzywami to dobra opcja na przekąskę bez glutenu. Wystarczy, że kremowy hummus podasz z kawałkami ogórka, marchewki oraz papryki i gotowe! Pyszne co nieco do pochrupania już na Ciebie czeka.


Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską


2 składniki i 5 minut – tyle wystarczy, by przygotować kreatywną, bezglutenową przekąskę idealną na imprezę. Melon owinięty plastrami szynki parmeńskiej to bowiem połączenie słodkiego, soczystego owocu z wyrazistym smakiem szynki. Po prostu palce lizać!


Delikatne spring rolls z łososiem

Delikatne spring rolls z łososiem


Lubisz kuchnię azjatycką? Jako przekąska bezglutenowa idealnie sprawdzą się spring rollsy, czyli łosoś, mango i ogórek zawinięte w delikatny papier ryżowy. Świetne na imprezę czy do zjedzenia przy ulubionym serialu.


Frytki z marchewki i pietruszki

Frytki z marchewki i pietruszki


Masz ochotę na fast food? Postaw na domowe frytki, ale zamiast z ziemniaków przygotuj je z… marchewki i pietruszki! Ta kreatywna opcja ma lekko słodki smak, piękny aromat i zachwyca już od pierwszego kęsa. Smacznego!


Pieczone chipsy z ziemniaków

Pieczone chipsy z ziemniaków


Chipsy to najbardziej popularna przekąska – chrupiąca, o mega wciągającym smaku. Jednak, zamiast kupować je w sklepie, chipsy możesz przygotować samodzielnie, a potrzebne Ci będą tylko 3 składniki: ziemniaki, sól i olej. Koniecznie wypróbuj!

Dołącz do 69283
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Masz celiakię, a może cierpisz na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten? Pamiętaj, że dobrze prowadzona dieta bezglutenowa wcale nie jest nudna czy niedoborowa, potrzebny jest jednak odpowiednio dobrany jadłospis i indywidualne podejście.

Możesz zrobić to tak, jak nasz Podopieczny Janek, który ma cukrzycę i celiakię. Zgłaszając się do Respo, ważył 100 kilogramów, a do tego był zrezygnowany i osłabiony.

Dlatego nasza dietetyczka kliniczna dopasowała do niego plan szyty na miarę.

Janek jadł posiłki smaczne, zdrowe i oczywiście bezglutenowe. Takie, które były dopasowane nie tylko do jego stanu zdrowia, ale także preferencji smakowych.

Efekt?

Janek w zaledwie 4 miesiące zrzucił ponad 15 kilogramów i dziś… ma formę życia!

Ty też tak możesz! Nasz dietetyk online dopasuje do Ciebie smaczną i zdrową dietę, dopasowaną do indywidualnych wymogów.