
Pieczony batat z mięsem mielonym
9 składników, 5 minut przygotowania, godzina oczekiwania i…obiad w prawdziwie południowoamerykańskim stylu gotowy! Pieczony batat z mięsem mielonym to przepis na kreatywne połączenie słodkiego miąższu pomarańczowego „ziemniaka” z mielonym kurczakiem oraz mozzarellą. Dzieła dopełniają wyraziste, aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że danie pysznie smakuje i dostarcza mocy przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batatów
|
150 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Przyprawy do mięsa: |
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,3
|
łyżeczki oregano
1 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra-dół).
Batata dokładnie myjemy i osuszamy. Nakłuwamy skórkę widelcem w kilku miejscach, smarujemy go oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 35–45 minut, aż batat stanie się miękki (sprawdzamy widelcem).
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Dodajemy mielone mięso i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż się zarumieni i dokładnie usmaży (ok. 8–10 minut).
Doprawiamy mięso solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką, oregano, mieszając, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Gdy batat jest miękki, wyjmujemy go z piekarnika i ostrożnie przecinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę.
Do wnętrza batata wkładamy usmażone mięso, układając je obficie z lekką „górką” tak, aby wypełniało kieszonkę i wystawało ponad krawędzie batata.
Posypujemy nadzianego batata mozzarellą i wkładamy go z powrotem do piekarnika na ok. 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.