Pieczony batat z mięsem mielonym

Pieczony batat z mięsem mielonym

9 składników, 5 minut przygotowania, godzina oczekiwania i…obiad w prawdziwie południowoamerykańskim stylu gotowy! Pieczony batat z mięsem mielonym to przepis na kreatywne połączenie słodkiego miąższu pomarańczowego „ziemniaka” z mielonym kurczakiem oraz mozzarellą. Dzieła dopełniają wyraziste, aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że danie pysznie smakuje i dostarcza mocy przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

5 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Pieczony batat z mięsem mielonym
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

652 kcal Kalorie
44 g Białko
31 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
308 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
200 g
 batatów
150 g
 mięsa mielonego z kurczaka
0,5
sztuki sera mozzarella
60 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Przyprawy do mięsa:

1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,3
łyżeczki oregano
1 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

652 kcal Kalorie
44 g Białko
31 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
308 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra-dół).

2

Batata dokładnie myjemy i osuszamy. Nakłuwamy skórkę widelcem w kilku miejscach, smarujemy go oliwą z oliwek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Pieczemy przez ok. 35–45 minut, aż batat stanie się miękki (sprawdzamy widelcem).

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę.

5

Dodajemy mielone mięso i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż się zarumieni i dokładnie usmaży (ok. 8–10 minut).

6

Doprawiamy mięso solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką, oregano, mieszając, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.

7

Gdy batat jest miękki, wyjmujemy go z piekarnika i ostrożnie przecinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę.

8

Do wnętrza batata wkładamy usmażone mięso, układając je obficie z lekką „górką” tak, aby wypełniało kieszonkę i wystawało ponad krawędzie batata.

9

Posypujemy nadzianego batata mozzarellą i wkładamy go z powrotem do piekarnika na ok. 5–7 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.