Frytki z marchewki i pietruszki

Z czym kojarzą Ci się frytki? Z niezdrowym, tłustym i bardzo słonym fast-foodem? Niesłusznie! Nasz przepis na frytki z marchewki i pietruszki to idealny dowód na to, że ziemniak wcale nie jest jedynym władcą krainy frytek. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli warzywa korzeniowe – wystarczy, że dobrze je przyprawisz, wstawisz do piekarnika na 20 minut i…gotowe! Pysznie zdrowy fast-food już na Ciebie czeka!

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Frytki z marchewki i pietruszki
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

181 kcal Kalorie
4 g Białko
11 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
222 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
2
sztuki marchwi
90 g
2
sztuki korzenia pietruszki
100 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
szczypta czosnku granulowanego
1 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

181 kcal Kalorie
4 g Białko
11 g Tłuszcze
21 g Węglowodany
222 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

2

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na frytki, mieszamy z przyprawami i oliwą.

3

Pieczemy ok. 20 minut, w zależności od grubości frytek.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?