Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
  h   min
Sprawdź ofertę

Pieczone warzywa z humusem

Humusu, czyli pasty z ciecierzycy chyba nie trzeba już nikomu dokładnie przedstawiać. To jeden z tych dodatków, który znakomicie uzupełnia wiele potraw, łączy i zamienia proste składniki w pyszną ucztę. Nie inaczej jest tym razem, pieczone warzywa z humusem są niesamowicie proste w przygotowaniu, a jednocześnie są pyszne oraz bardzo sycące. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone warzywa z humusem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

414 kcal Kalorie
16 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1299 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
3
sztuki marchwi
135 g
2
sztuki buraków
200 g
2
sztuki pietruszki
100 g
1
sztuka papryki zółtej
170 g
1
opakowanie ciecierzycy konserwowej
250 g
2
ząbki czosnku
12 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
5
łyżek soku z cytryny
30 g
1
łyżeczka pasty tahini
6 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

414 kcal Kalorie
16 g Białko
13 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1299 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

1. Odcedzamy ciecierzycę, przekładamy do naczynia w którym będziemy ją miksować. Dodajemy sól, pieprz, łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, tahini, czosnek i całość miksujemy na gładką masę.

2

2. Marchew, pietruszkę, buraczki oraz paprykę kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180C przez ok 20 minut.

3

3. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i podajemy z pieczonymi warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?