Hummus z batatem

Żeby wyczarować smaczny posiłek wcale nie potrzeba skomplikowanych przepisów. Hummus z batatem zachwyci Cię swoją prostotą i wspaniałym smakiem. W dodatku świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla „kanapkowych” śniadań i kolacji, dzięki czemu wprowadzisz więcej ciekawych smaków do swojego codziennego menu.

5 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,40/5
(z 5 ocen)
Hummus z batatem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

417 kcal Kalorie
16 g Białko
10 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1208 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
1,5
sztuki batata
300 g
1
opakowanie ciecierzycy konserwowej
240 g
0,5
sztuki cukinii
90 g
2
ząbki czosnku
12 g
2
garści rukoli
40 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
1
łyżeczka masła orzechowego
15 g
1
łyżeczka oliwa z oliwek
5 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

417 kcal Kalorie
16 g Białko
10 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1208 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Odcedzamy ciecierzycę. Ciecierzycę z masłem orzechowym, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem miksujemy na gładką masę.

2

Batata obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

3

Upieczonego batata podajemy z hummusem i rukolą.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?