![Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204610/004A3330_1484x835.jpg)
Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa
Marzysz o idealnym burgerze bez pieczywa? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak” to nasz przepis na bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa jest właśnie dla Ciebie! Połączenie bogatej w białko fasoli czerwonej ze słodko-kwaśnym sosem pozwoli Ci się poczuć jak w prawdziwej meksykańskiej restauracji – i to wszystko bez wychodzenia z domu!
![Bataty z burgerem z czerwonej fasoli i sosem salsa](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/17204607/004A3330_640x640.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
czerwonej fasoli konserwowej
|
100 g
|
batata
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
140 g
|
mango
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bataty kroimy w ósemki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut.
Fasolę odcedzamy i zgniatamy widelcem.
Cebulę (połowa) i kolendrę (połowę) siekamy. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Doprawioną masę formujemy w burgery i układamy na papierze do pieczenia. Uformowane burgery skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 25-30 minut.
Przygotowujemy salsę. Siekamy w drobną kostkę mango, ogórka, pomidora, pozostałą czerwoną cebulę i kolendrę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem.
Gotowe burgery przekładamy na talerz, na burgera nakładamy salsę, obok bataty. Smacznego!