Wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym
Quiche bez kruchego spodu? Też smakuje pysznie – zwłaszcza jeśli do masy dodasz sekretny składnik: czyli kaszę jaglaną. Zresztą: nasz wegetariański quiche ze szpinakiem i serem pleśniowym to w ogóle przykład na to, jak zrobić kreatywne, pyszne i super pożywne śniadanie. Co w nim znajdziesz? A no, chociażby moc witaminy C, beta-karotenu, wapnia i żelaza. A wszystko zamknięte w kremowej, wyrazistej zapiekance. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
50 g
|
suchej kaszy jaglanej
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
50 g
|
szpinaku świeżego
|
|
1
|
łyżeczka gałki muszkatałowej
0,25 g
|
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
|
0,4
|
szklanki mleka
100 g
|
|
0,3
|
opakowania sera pleśniowego np. z niebieską pleśnią
30 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 200°C góra-dół).
Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy (na średnim ogniu). Dodajemy cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez około 30 sekund, aż zacznie uwalniać aromat.
Dodajemy szpinak i dusimy całość przez około 2–3 minuty, aż zwiędnie. Doprawiamy gałką muszkatołową według uznania i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia.
W dużej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dokładamy kaszy jaglanej, uduszone warzywa i pokrojony w małe kawałki ser. Mieszamy, aż składniki masy się połączą.
Naczynie żaroodporne o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy resztą oliwy. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35–40 minut, aż masa się zetnie i wierzch lekko się zrumieni. Jeśli forma jest wyższa, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy quiche na kilka minut, aby lekko przestygł i łatwiej się kroił. Następnie kroimy na porcje i przekładamy na talerz.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.