Omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią
Masz ochotę na omlet, ale jesteś na diecie wegańskiej? Z nami to nie problem! Wypróbuj poniższy przepis na omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią, a przekonasz się, że perfekcyjny omlet wcale nie musi zawierać jajek. Wykonane według poniższych wskazówek danie, idealnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja, czy podwieczorek w wersji wytrawnej – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
|
2
|
sztuki pieczarek
40 g
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
|
0,2
|
szklanki letniej wody
60 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Do podania: |
|
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Suszone pomidory kroimy w małe kawałki.
Patelnię rozgrzewamy z oliwą na średniej mocy palnika. Wrzucamy cebulę i smażymy bez przykrycia przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem przez kolejne 3 minuty do zmięknięcia i zrumienienia. Na końcu dodajemy suszone pomidory i smażymy jeszcze 1 minutę, aby składniki się połączyły.
W misce roztrzepujemy jajka z letnią wodą. Dodajemy sól, pieprz oraz bazylię suszoną według własnego uznania. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Zmniejszamy moc palnika do małej, a następnie wlewamy masę jajeczną na patelnię z podsmażonymi warzywami. Smażymy bez przykrycia przez około 3 minuty, aż spód się zetnie.
Gdy wierzch jest jeszcze lekko wilgotny, delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę (najwygodniej przy pomocy łopatki) i smażymy przez kolejne 2–3 minuty, aż omlet będzie złocisty i całkowicie ścięty w środku.
Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.
Gotowy omlet przekładamy na talerz. Podajemy z pieczywem i warzywami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.