Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym

Nie masz pomysłu jak zwiększyć ilość warzyw jedzonych na co dzień przez Ciebie i Twoich bliskich? Jeżeli odpowiedź na to pytanie brzmi “tak”, wykonana z naszego przepisu cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym może stanowić idealne rozwiązanie Twojego problemu! Danie to zawiera aż 6 różnych rodzajów warzyw, zaś beszamel na bazie mleka roślinnego sprawia, że potrawa nabiera niepowtarzalnego, delikatnego smaku.

30 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Cukinia zapiekana z sosem pomidorowym, soczewicą i beszamelem na mleku roślinnym
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

690 kcal Kalorie
37 g Białko
17 g Tłuszcze
109 g Węglowodany
282 mg Sód
26 g Błonnik

Składniki
10
łyżek soczewicy czerwonej
100 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
sztuki selera naciowego
90 g
1
sztuka marchwi
45 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
sztuka cukinii
200 g
0,4
szklanki mleka roślinnego
100 g
0,5
łyżki mąki pszennej
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
szczypty gałki muszkatołowej
0,5 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
1
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

690 kcal Kalorie
37 g Białko
17 g Tłuszcze
109 g Węglowodany
282 mg Sód
26 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Na rozgrzanej łyżeczce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy startą marchewkę oraz pokrojony seler naciowy. Smażymy przez około 7 minut.

2

Cukinię przecinamy na pół, wydrążamy część miąższu i dodajemy do warzyw.

3

Dodajemy soczewicę i smażymy przez 3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy pomidory z puszki, dusimy, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.

4

W małym garnku rozgrzewamy pozostały olej, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy mleko roślinne, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Czekamy, aż beszamel zgęstnieje.

5

Do połówek cukinii nakładamy sos pomidorowy z ciecierzycą, polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 min.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?