Pieczone warzywa z serem feta

Pieczone warzywa z serem feta to idealny przykład na to, że wyraziście słony smak fety perfekcyjnie dopełnia bardziej delikatne nuty smakowe pochodzące z warzyw – cukinii, bakłażana, czy papryki. Koniecznie wypróbuj poniższy, inspirowany kuchnią grecką przepis, a przekonasz się, jak niewiele trzeba, aby klasyczne, pieczone warzywa zyskały zupełnie nowy charakter!

10 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,80/5
(z 5 ocen)
Pieczone warzywa z serem feta
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
27 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
1175 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka bakłażana
200 g
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
10
sztuk pieczarek
200 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
1
sztuka sera typu feta
200 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
27 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
1175 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki podobnej wielkości. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Układamy na blaszce do pieczenia.

2

Na warzywach układamy pokruszony ser feta.

3

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 35 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?