Budyń jaglany

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego. Pyszny posiłek, który znakomicie zaspokoi chęć na coś słodkiego oraz delikatny głód.

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,62/5
(z 55 ocen)
Budyń jaglany
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

532,4 kcal Kalorie
15,0 g Białko
14,9 g Tłuszcze
97,7 g Węglowodany
119,1 mg Sód
7,3 g Błonnik

Składniki
0,6
porcji kaszy jaglanej
60 g
0,7
sztuki jabłek
100 g
1,2
garści rodzynek
30 g
0,8
szklanki napoju owsianego
200 g
0,7
garści orzechów włoskich
20 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

532,4 kcal Kalorie
15,0 g Białko
14,9 g Tłuszcze
97,7 g Węglowodany
119,1 mg Sód
7,3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Do rondelka wlewamy połowę napoju roślinnego i około 1/3 szklanki wody, następnie dodajemy kaszę

2

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyny, możemy dolać trochę napoju roślinnego lub wody

3

Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy drugą połowę napoju roślinnego i erytrolu, następnie blendujemy na idealnie gładki mus. Można użyć także miksera

4

Do gotowego budyniu dodajemy ulubione dodatki. Opcjonalnie cynamon

5

Możemy cieszyć się smakiem pysznego domowego budyniu jaglanego. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?