Budyń jaglany

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego. Pyszny posiłek, który znakomicie zaspokoi chęć na coś słodkiego oraz delikatny głód.

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,60/5
(z 57 ocen)
Budyń jaglany
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

570 kcal Kalorie
14 g Białko
18 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
116 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
60 g
 kaszy jaglanej
0,7
sztuki jabłek
100 g
30 g
 rodzynek
0,8
szklanki napoju owsianego
200 g
20 g
 orzechów włoskich
3
łyżeczki erytrolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

570 kcal Kalorie
14 g Białko
18 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
116 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Do rondelka wlewamy połowę napoju roślinnego i około 1/3 szklanki wody, następnie dodajemy kaszę.

2

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyny, możemy dolać trochę napoju roślinnego lub wody.

3

Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy drugą połowę napoju roślinnego i erytrolu, następnie blendujemy na idealnie gładki mus. Można użyć także miksera.

4

Do gotowego budyniu dodajemy ulubione dodatki. Opcjonalnie cynamon. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?