Ziemniaczana zapiekanka z tofu

Ziemniaczana zapiekanka z tofu

10 składników, proste wykonanie i długa sytość: ziemniaczana zapiekanka z tofu poleca się na obiad! Ten przepis na rozgrzewający posiłek to połączenie pełnego białka tofu z klasykami polskiej kuchni – czyli ziemniakami, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Do tego passata pomidorowa, przyprawy i gotowe. Takie danie dostarczy Ci mnóstwa żelaza, wapnia, potasu, polifenoli oraz pełnowartościowego białka. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
95 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Ziemniaczana zapiekanka z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

604 kcal Kalorie
33 g Białko
20 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
587 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
8
sztuk ziemniaków
560 g
2
opakowania tofu naturalnego
360 g
0,7
opakowania passaty pomidorowej
500 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

604 kcal Kalorie
33 g Białko
20 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
587 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb góra – dół.

2

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy. Tofu kruszymy rękami na mniejsze kawałki.

3

W rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka i lekko przezroczysta.

4

Dodajemy pokruszone tofu, mieszamy i smażymy przez 5-7 minut, aż tofu stanie się złotobrązowe.

5

Dodajemy sok z cytryny i paprykę wędzoną. Do rondla z tofu dodajemy passatę pomidorową i sos sojowy i krótko gotujemy, mieszając przez około 1 minutę.

6

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (nie grubsze niż 0,5 cm), najłatwiej to zrobić przy użyciu mandoliny. Im cieniej je pokroimy, tym szybciej zmiękną.

7

Blachę lub naczynie żaroodporne (wielkością dostosowane do ilości farszu) smarujemy odrobiną oleju.

8

Połowę ziemniaków wykładamy na dół naczynia żaroodpornego. Wykładamy cały sos i przykrywamy resztą ziemniaków. Jeśli mamy małe naczynie, możemy zrobić więcej warstw ziemniaków i sosu.

9

Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy ok. 1 godzinę. Gdy ziemniaki będą już miękkie (warto je sprawdzać regularnie, aby dostosować czas pieczenia), zdejmujemy przykrycie. Włączamy funkcję termoobieg lub grill i dopiekamy 10 – 15 minut aż wierz stanie się przypieczony.

10

Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.