
Ziemniaczana zapiekanka z tofu
10 składników, proste wykonanie i długa sytość: ziemniaczana zapiekanka z tofu poleca się na obiad! Ten przepis na rozgrzewający posiłek to połączenie pełnego białka tofu z klasykami polskiej kuchni – czyli ziemniakami, cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Do tego passata pomidorowa, przyprawy i gotowe. Takie danie dostarczy Ci mnóstwa żelaza, wapnia, potasu, polifenoli oraz pełnowartościowego białka. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
2
|
opakowania tofu naturalnego
360 g
|
0,7
|
opakowania passaty pomidorowej
500 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb góra – dół.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i miażdżymy. Tofu kruszymy rękami na mniejsze kawałki.
W rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka i lekko przezroczysta.
Dodajemy pokruszone tofu, mieszamy i smażymy przez 5-7 minut, aż tofu stanie się złotobrązowe.
Dodajemy sok z cytryny i paprykę wędzoną. Do rondla z tofu dodajemy passatę pomidorową i sos sojowy i krótko gotujemy, mieszając przez około 1 minutę.
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (nie grubsze niż 0,5 cm), najłatwiej to zrobić przy użyciu mandoliny. Im cieniej je pokroimy, tym szybciej zmiękną.
Blachę lub naczynie żaroodporne (wielkością dostosowane do ilości farszu) smarujemy odrobiną oleju.
Połowę ziemniaków wykładamy na dół naczynia żaroodpornego. Wykładamy cały sos i przykrywamy resztą ziemniaków. Jeśli mamy małe naczynie, możemy zrobić więcej warstw ziemniaków i sosu.
Przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy ok. 1 godzinę. Gdy ziemniaki będą już miękkie (warto je sprawdzać regularnie, aby dostosować czas pieczenia), zdejmujemy przykrycie. Włączamy funkcję termoobieg lub grill i dopiekamy 10 – 15 minut aż wierz stanie się przypieczony.
Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.