
Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami w kremowo-serowym sosie
Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym to świetny pomysł na niezwykle łatwy w wykonaniu obiad dla tych, którzy lubią nietuzinkowe potrawy i smaki. Co w niej znajdziesz? Między innymi brokuły i kremowy sos na bazie mleka i sera pleśniowego. To idealna potrawa łącząca w sobie całą gamę składników odżywczych, kreatywny smak i prostotę wykonania. Po prostu palce lizać!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
450 g
|
brokuła
|
3
|
sztuki suszonych pomidorów
60 g
|
10
|
sztuk pieczarek
200 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
opakowanie sera z niebieską pleśnią
100 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
1,5
|
szklanki mleka
375 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, z funkcją termoobieg lub 180 stopni, góra – dół.
Obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy je przez około 2-3 minuty, aż cebula zmięknie i zeszkli się. Następnie dodajemy różyczki brokuła, pokrojone suszone pomidory oraz pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne. Uduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do blendera przekładamy ser, jajka oraz mleko. Dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i paprykę wedle uznania. Blendujemy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę, bez grudek sera.
Do naczynia żaroodpornego z uduszonymi warzywami dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie równomiernie zalewamy całość zblendowaną masą, upewniając się, że wszystkie składniki są dobrze pokryte.
Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy zapiekankę przez około 20-25 minut, aż masa serowa się zetnie.
Zapiekankę podajemy na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.