Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym to świetny pomysł na niezwykle łatwy w wykonaniu obiad dla tych, którzy lubią nietuzinkowe potrawy i smaki. Co w niej znajdziesz? Między innymi brokuły i kremowy sos na bazie mleka i sera pleśniowego. To idealna potrawa łącząca w sobie całą gamę składników odżywczych, kreatywny smak i prostotę wykonania. Po prostu palce lizać!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,33/5
(z 18 ocen)
Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

619 kcal Kalorie
33 g Białko
23 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
221 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
200 g
 makaronu pełnoziarnistego
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
1,5
szklanki mleka
375 g
1
opakowanie sera z niebieską pleśnią
100 g
450 g
 brokuła
2
sztuki jajek
112 g
3
sztuki suszonych pomidorów
60 g
10
sztuk pieczarek
200 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

619 kcal Kalorie
33 g Białko
23 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
221 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Siekamy cebulę z czosnkiem, kroimy brokuła na mniejsze różyczki, kroimy suszone pomidory w paski, a pieczarki w plasterki.

3

Rozgrzewamy na patelni oliwę i dusimy wszystkie warzywa. Uduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4

Do blendera przekładamy ser pleśniowy, jajka, mleko i przyprawiamy sola z pieprzem i blendujemy na jednolitą masę.

5

Do uduszonych warzyw w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy ze sobą i zalewamy zblendowaną masą z mleka i sera pleśniowego.

6

Tak przygotowane składniki, w naczyniu żaroodpornym pieczemy pod przykryciem w 160 stopni przez około 20-25 minut z funkcją termoobieg. Pieczemy do momentu, aż składniki się zetną.

7

Zapiekankę podajemy na gorąco.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?