Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami w kremowo-serowym sosie

Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami w kremowo-serowym sosie

Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym to świetny pomysł na niezwykle łatwy w wykonaniu obiad dla tych, którzy lubią nietuzinkowe potrawy i smaki. Co w niej znajdziesz? Między innymi brokuły i kremowy sos na bazie mleka i sera pleśniowego. To idealna potrawa łącząca w sobie całą gamę składników odżywczych, kreatywny smak i prostotę wykonania. Po prostu palce lizać!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,66/5
(z 99 ocen)
Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami w kremowo-serowym sosie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

619 kcal Kalorie
33 g Białko
23 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
221 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
200 g
 makaronu pełnoziarnistego
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
450 g
 brokuła
3
sztuki suszonych pomidorów
60 g
10
sztuk pieczarek
200 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
opakowanie sera z niebieską pleśnią
100 g
2
sztuki jajek
112 g
1,5
szklanki mleka
375 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

619 kcal Kalorie
33 g Białko
23 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
221 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, z funkcją termoobieg lub 180 stopni, góra – dół.

3

Obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.

4

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy je przez około 2-3 minuty, aż cebula zmięknie i zeszkli się. Następnie dodajemy różyczki brokuła, pokrojone suszone pomidory oraz pieczarki. Całość dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne. Uduszone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego.

5

Do blendera przekładamy ser, jajka oraz mleko. Dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany i paprykę wedle uznania. Blendujemy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolitą i gładką masę, bez grudek sera.

6

Do naczynia żaroodpornego z uduszonymi warzywami dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie równomiernie zalewamy całość zblendowaną masą, upewniając się, że wszystkie składniki są dobrze pokryte.

7

Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy zapiekankę przez około 20-25 minut, aż masa serowa się zetnie.

8

Zapiekankę podajemy na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera