![Makaron penne z sosem bolońskim z soczewicy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/07/17201111/004A3402_1484x835.jpg)
Makaron penne z sosem bolońskim z soczewicy
Sos boloński bez mięsa? Z nami to możliwe – wypróbuj poniższy przepis na makaron penne z sosem bolońskim z soczewicy, aby się o tym przekonać! Wykonane według poniższych wskazówek danie, to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny – z pewnością pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Spróbuj koniecznie!
![Makaron penne z sosem bolońskim z soczewicy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/07/17201109/004A3402_640x640-copy.png)
Kategorie
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
soczewicy czerwonej
|
100 g
|
soczewicy zielonej
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego penne
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodajemy startą marchewkę, posiekany seler naciowy i dusimy.
Do warzyw dodajemy soczewicę czerwoną i zieloną. Podsmażamy, mieszając przez około 3 minuty. Zalewamy wodą ponad poziom warzyw i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Ugotowaną soczewicę z warzywami zalewamy pomidorami. Dodajemy rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują, a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron podajemy z sosem.