Kotleciki z soczewicy z kopytkami i surówką colesław

Kotleciki z soczewicy z kopytkami i surówką colesław

Masz dość gotowych, sklepowych zamienników mięsa? Nasze kotleciki z soczewicy z kopytkami i surówką colesław to danie dla Ciebie! Przygotowana według poniższych wskazówek potrawa, idealnie łączy w sobie polskie tradycje kulinarne z nowoczesną kuchnią wegańską. Spróbuj, a przekonasz się, że obiad bez mięsa też może być pyszny!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 2 ocen)
Kotleciki z soczewicy z kopytkami i surówką colesław
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

502 kcal Kalorie
23 g Białko
16 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
149 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
120 g
 soczewicy czerwonej
0,2
opakowania kopytek lub kluseczek gnocchi
100 g
300 g
 kapusty
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
1
łyżka octu
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

502 kcal Kalorie
23 g Białko
16 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
149 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Soczewicę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Cebulę (połowa) i czosnek posiekane w drobną kostkę dusimy na patelni.

3

Ugotowaną soczewicę mielimy lub rozgniatamy. Do zmielonej soczewicy dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę, czosnek i przyprawy: sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Jednolitą masę formujemy w okrągłe kotleciki i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach, funkcja termoobieg.

4

Kopytka przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (możemy przygotować sami: ugotowane ziemniaki należy przepuścić przez praskę, aby były gładkie. Do Ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na 3 części masy ziemniaczanej dodajemy jedną część masy mąki ziemniaczanej. Całość zagniatamy i formujemy w kuleczki i wycinamy kopytka. Wycięte kopytka gotujemy we wrzącej osolonej wodzie).
Jeśli chcemy to alternatywą są gotowe kopytka dostępne w sklepie, bądź kluseczki GNOCCHI również dostępne w sklepach, które wystarczy tylko ugotować.

5

Przygotowujemy surówkę, kapustę kroimy w drobne paski. Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę, na tarce o drobnych oczkach ścieramy marchewkę. Wszystkie warzywa mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, majonezem wegańskim, octem i posiekaną natką pietruszki.

6

Wszystkie gotowe składniki dania przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.