
Pudding chia z odżywką białkową
Moc białka, kwasy omega-3, witamina C, składniki mineralne, a do tego proste wykonanie i pyszny smak. Nasz przepis na pudding chia z odżywką białkową poleca się na śniadanie, kolację albo podwieczorek! Nasiona chia łączą się tu z napojem sojowym i odżywką białkową, tworząc kremową, wysokobiałkową bazę. O smak dbają zaś dodatki: chrupiące płatki migdałów, kremowe masło orzechowe, słodki syrop klonowy i kwaskowate kiwi. Taki pudding wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
łyżeczek nasion chia
30 g
|
1,2
|
szklanki napoju sojowego wysokobiałkowego
300 g
|
5
|
łyżek odżywki białkowej
50 g
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
20 g
|
płatków migdałowych
|
2
|
sztuki kiwi
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce mieszamy mleko roślinne z odżywką białkową, aż odżywka całkowicie się rozpuści. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić je w płynie.
Miskę z puddingiem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc). Po pierwszych 10 minutach mieszamy, aby nasiona chia nie opadły na dno.
Gotowy pudding przekładamy do miski lub szklanki. Na wierzchu układamy świeże owoce, syrop klonowy, masło orzechowe i posiekane orzechy.