
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Masz ochotę na sycącą sałatkę pełną witamin? Nasza sałatka z grillowanym bakłażanem poleca się na obiad! O poposiłkowe odczuwanie sytości dba tu delikatne mięso z kurczaka, jednak prawdziwym kluczem programu są warzywa. A konkretnie: bataty, bakłażan, pomidory i papryka, czyli moc witaminy C, beta-karotenu, potasu oraz błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a słowa „nie lubię sałatek, bo szybko dopada mnie po nich głód” odejdą w zapomnienie. Smacznego!

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
200 g
|
batata
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
33,3
|
sztuki oliwek czarnych
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
Dressing: |
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, góra dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bataty obieramy, kroimy w małą kostkę. Kurczaka kroimy w równą kostkę, bakłażana w plasterki lub kostkę. Wszytko skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz.
Na przygotowanej blasze do pieczenia rozkładamy równomiernie warstwę przyprawionych warzyw (batat i bakłażan). Obok nich, lub lekko przemieszane, układamy kawałki przyprawionego kurczaka. Ważne, aby składniki tworzyły jedną warstwę, co zapewni równomierne pieczenie.
Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia (po ok. 15 minutach) warto przemieszać warzywa i kurczaka na blasze, aby równomiernie się upiekły i zarumieniły. Składniki są gotowe, gdy batat i bakłażan są miękkie, a kurczak w pełni upieczony i lekko złocisty.
W międzyczasie, gdy główne składniki się pieką, kroimy pomidora i paprykę w kostkę. Oliwki przekrawamy na połówki.
W małym słoiczku lub miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy (lub zakręcamy słoiczek i energicznie wstrząsamy), aż składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Spróbuj i ewentualnie dopraw wedle uznania.
Gdy pieczone składniki są gotowe, pozwalamy im chwilę przestygnąć (mogą być lekko ciepłe). W dużej misce umieszczamy upieczonego batata, bakłażana i kurczaka. Dodajemy pokrojonego pomidora, paprykę oraz oliwki.
Tuż przed podaniem polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.