Sałatka z grillowanym bakłażanem

Sałatka z grillowanym bakłażanem

Masz ochotę na sycącą sałatkę pełną witamin? Nasza sałatka z grillowanym bakłażanem poleca się na obiad! O poposiłkowe odczuwanie sytości dba tu delikatne mięso z kurczaka, jednak prawdziwym kluczem programu są warzywa. A konkretnie: bataty, bakłażan, pomidory i papryka, czyli moc witaminy C, beta-karotenu, potasu oraz błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, a słowa „nie lubię sałatek, bo szybko dopada mnie po nich głód” odejdą w zapomnienie. Smacznego!

30 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

359 kcal Kalorie
21 g Białko
15 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
523 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
1
sztuka bakłażana
200 g
200 g
 batata
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka papryki
170 g
33,3
sztuki oliwek czarnych
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
150 g
 mięsa z piersi kurczaka

Dressing:

2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka oliwy
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

359 kcal Kalorie
21 g Białko
15 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
523 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, góra dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2

Bataty obieramy, kroimy w małą kostkę. Kurczaka kroimy w równą kostkę, bakłażana w plasterki lub kostkę. Wszytko skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz.

3

Na przygotowanej blasze do pieczenia rozkładamy równomiernie warstwę przyprawionych warzyw (batat i bakłażan). Obok nich, lub lekko przemieszane, układamy kawałki przyprawionego kurczaka. Ważne, aby składniki tworzyły jedną warstwę, co zapewni równomierne pieczenie.

4

Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut. W połowie czasu pieczenia (po ok. 15 minutach) warto przemieszać warzywa i kurczaka na blasze, aby równomiernie się upiekły i zarumieniły. Składniki są gotowe, gdy batat i bakłażan są miękkie, a kurczak w pełni upieczony i lekko złocisty.

5

W międzyczasie, gdy główne składniki się pieką, kroimy pomidora i paprykę w kostkę. Oliwki przekrawamy na połówki.

6

W małym słoiczku lub miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy (lub zakręcamy słoiczek i energicznie wstrząsamy), aż składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Spróbuj i ewentualnie dopraw wedle uznania.

7

Gdy pieczone składniki są gotowe, pozwalamy im chwilę przestygnąć (mogą być lekko ciepłe). W dużej misce umieszczamy upieczonego batata, bakłażana i kurczaka. Dodajemy pokrojonego pomidora, paprykę oraz oliwki.

8

Tuż przed podaniem polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera