Bowl z serem kozim

Bowl z serem kozim

Szukasz pomysłu na letni posiłek pełen witamin? Przepis na bowl z serem kozim poleca się na obiad! Pierwsze skrzypce gra tu połączenie zielonych, soczystych warzyw i wyrazistego sera koziego, za to na drugim planie smak podbijają sos na bazie miodu i musztardy oraz delikatna komosa ryżowa. Całość perfekcyjnie sprawdza się, gdy za oknem upał, a Ty masz ochotę na coś orzeźwiającego i lekkiego. A składniki odżywcze? Ten prosty posiłek stanowi super źródło witaminy C, beta-karotenu, folianów, wapnia czy żelaza. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bowl z serem kozim
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

474 kcal Kalorie
18 g Białko
25 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
208 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 komosy ryżowej
150 g
 fasolki szparagowej
30 g
 orzechów włoskich
50 g
 szpinaku
5
plastrów sera koziego
50 g

Sos musztardowy:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

474 kcal Kalorie
18 g Białko
25 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
208 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Komosę ryżową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia.

2

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

3

Szpinak kroimy na mniejsze kawałki, orzechy siekamy.

4

W niewielkiej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu (oliwa, sok z cytryny, miód, musztarda, sól i pieprz).

5

W misce umieszczamy komosę, fasolkę, ser kozi, orzechy, szpinak. Polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.