Chałwowa owsianka z porzeczkami

Chałwowa owsianka z porzeczkami

Znasz zasadę 80/20? Chałwowa owsianka z porzeczkami jest idealnym przykładem jej zastosowania w codziennej zdrowej diecie! Ten przepis na mega wartościowy posiłek to węglowodany złożone (płatki owsiane), białko (mleko, odżywka), tłuszcze (migdały), a do tego dawka pełnych witamin porzeczek. To jednak nie koniec, bo prawdziwym game changerem jest tu dodatek słodkiej chałwy. Dzięki niemu owsianka zyskuje totalnie niepowtarzalne walory smakowe – jednak wciąż odpowiada zasadom zdrowej, zbilansowanej diety. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Chałwowa owsianka z porzeczkami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

580 kcal Kalorie
31 g Białko
21 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
417 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
5
łyżek płatków owsianych
50 g
0,8
szklanki mleka
200 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
10 g
 płatki migdałów
1,5
łyżki odżywki białkowej
15 g
0,5
sztuki chałwy waniliowej
25 g
100 g
 porzeczek czerwonych

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

580 kcal Kalorie
31 g Białko
21 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
417 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Płatki gotujemy na mleku do miękkości, stale mieszając. Opcjonalnie dosładzamy erytrolem wedle uznania. Ugotowaną owsiankę pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Płatki możemy również zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na minimum 15-20 minut do namięknięcia.

2

Do ugotowanych płatków dodajemy odżywkę białkową oraz płatki migdałów, dokładnie mieszamy.

3

Chałwę kruszymy lub kroimy na drobne kawałki i dodajemy do płatków.

4

Wierzch dania dekorujemy owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.