Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami
Przepis na niebanalny obiad? Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami będą strzałem w dziesiątkę! Cały sekret dania tkwi w przygotowaniu pulpetów – do mielonego mięsa drobiowego dodajemy czosnek, cebulę, płatki owsiane i suszone pomidory, które nadają im niepowtarzalnego smaku i aromatu. W całość potrawę łączy sos na bazie pieczonych pomidorów, oregano, soli i pieprzu. Posiłek dostarcza aż 45 g białka, a także potężną dawkę żelaza, magnezu, potasu, cynku, folianów i witamin z grupy B. Pulpety świetnie smakują z kaszą jaglaną i szpinakiem, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
kaszy jaglanej
|
Pulpety: |
|
500 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
6
|
sztuk suszonych pomidorów
120 g
|
3
|
łyżki płatków owsianych
30 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
01,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
100 g
|
szpinaku
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, do zezłocenia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Suszone pomidory odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą i czosnkiem, płatkami owsianymi (płatki możemy wcześniej zblendować, dzięki czemu lepiej złączą mięso), suszonymi pomidorami, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę, aby składniki się połączyły. Jeśli masa jest zbyt sucha, możemy dodać 1-2 łyżki wody.
Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego (około 3 cm średnicy).
Przygotowujemy sos pomidorowy: W naczyniu do zapiekania mieszamy pomidory z oregano, solą, pieprzem.
Układamy pulpety w sosie pomidorowym w naczyniu do zapiekania, lekko je dociskając, aby były zanurzone w sosie. Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
Pulpety pieczemy przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię lub pokrywkę, aby pulpety się zrumieniły.
Pulpety układamy na szpinaku. Podajemy z kaszą.