Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami

Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami

Przepis na niebanalny obiad? Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami będą strzałem w dziesiątkę! Cały sekret dania tkwi w przygotowaniu pulpetów – do mielonego mięsa drobiowego dodajemy czosnek, cebulę, płatki owsiane i suszone pomidory, które nadają im niepowtarzalnego smaku i aromatu. W całość potrawę łączy sos na bazie pieczonych pomidorów, oregano, soli i pieprzu. Posiłek dostarcza aż 45 g białka, a także potężną dawkę żelaza, magnezu, potasu, cynku, folianów i witamin z grupy B. Pulpety świetnie smakują z kaszą jaglaną i szpinakiem, smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 14 ocen)
Pulpety drobiowe z suszonymi pomidorami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

676 kcal Kalorie
45 g Białko
24 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
299 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
200 g
 kaszy jaglanej

Pulpety:

500 g
 mięsa mielonego z kurczaka
6
sztuk suszonych pomidorów
120 g
3
łyżki płatków owsianych
30 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki oregano
01,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Sos:

1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

100 g
 szpinaku

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

676 kcal Kalorie
45 g Białko
24 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
299 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, do zezłocenia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

3

Suszone pomidory odsączamy i kroimy w drobną kostkę.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

5

W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą i czosnkiem, płatkami owsianymi (płatki możemy wcześniej zblendować, dzięki czemu lepiej złączą mięso), suszonymi pomidorami, oregano, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę, aby składniki się połączyły. Jeśli masa jest zbyt sucha, możemy dodać 1-2 łyżki wody.

6

Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego (około 3 cm średnicy).

7

Przygotowujemy sos pomidorowy: W naczyniu do zapiekania mieszamy pomidory z oregano, solą, pieprzem.

8

Układamy pulpety w sosie pomidorowym w naczyniu do zapiekania, lekko je dociskając, aby były zanurzone w sosie. Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywką.

9

Pulpety pieczemy przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię lub pokrywkę, aby pulpety się zrumieniły.

10

Pulpety układamy na szpinaku. Podajemy z kaszą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.