Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,88/5
(z 32 ocen)
Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

395 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
806 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
porcja drobiowego mięsa mielonego
100 g
0,5
szklanki makaronu razowego
50 g
0,1
szklanki kaszy jaglanej
20 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki cebuli
55 g
2
ząbki ząbki czosnku
12 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego (eko kostka)
125 g
1,4
szklanki przecieru pomidorowego
350 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka parmezanu
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
0,5
sztuki ostrej papryki
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

395 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
806 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę jaglaną gotujemy, tak aby była „sypka”. Odstawiamy do ostudzenia

2

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane

3

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy. Przekładamy do miski

4

Do miski dodajemy mięso, ugotowaną wcześniej kaszę. Przyprawiamy

5

Wlewamy sos sojowy, dodajemy jajko i całość dobrze mieszamy

6

Lepimy kuleczki i odrobinę je spłaszczamy

7

Smażymy pulpety, odwracając na każdą stronę

8

Wlewamy bulion i przykrywamy na 5-7 minut zmniejszając trochę moc

9

Wlewamy przecier pomidorowy. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas

10

Gotujemy makaron

11

Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?