
Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
drobiowego mięsa mielonego
|
50 g
|
makaronu razowego
|
0,1
|
szklanki kaszy jaglanej
20 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
55 g
|
2
|
ząbki ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego (eko kostka)
125 g
|
1,4
|
szklanki przecieru pomidorowego
350 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
0,5
|
sztuki ostrej papryki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy, tak aby była „sypka”. Odstawiamy do ostudzenia
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy. Przekładamy do miski
Do miski dodajemy mięso, ugotowaną wcześniej kaszę. Przyprawiamy
Wlewamy sos sojowy, dodajemy jajko i całość dobrze mieszamy
Lepimy kuleczki i odrobinę je spłaszczamy
Smażymy pulpety, odwracając na każdą stronę
Wlewamy bulion i przykrywamy na 5-7 minut zmniejszając trochę moc
Wlewamy przecier pomidorowy. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas
Gotujemy makaron
Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
