Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad, aby wszystkim smakowało? Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym będą trafnym wyborem. Zobacz nasz przepis!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

654 kcal Kalorie
42 g Białko
10 g Tłuszcze
96 g Węglowodany
257 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
300 g
 mięsa mielonego z indyka
1
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
200 g
 kaszy jęczmiennej
1
sztuka pora
140 g
5
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
garść bazylii
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

654 kcal Kalorie
42 g Białko
10 g Tłuszcze
96 g Węglowodany
257 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Nasze pulpety w sosie pomidorowym są podawane z kaszą jęczmienną. To dobre źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Obfituje m.in. w wapń, żelazo, magnez, potas, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i K. Aby zacząć robić klopsiki z indyka, przygotuj garnek. Wsyp do niego kaszę i wlej wodę. Dokładną instrukcję przygotowania kaszy znajdziesz na opakowaniu.

2

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym zacznij wykonywać od wyjęcia mielonego mięsa z indyka z lodówki. Przygotuj miskę i umieść w niej mięso. Dopraw solą oraz pieprzem.

3

Wyjmij patelnię. Wymyj cebulę i czosnek. Obierz z łusek. Pulpety z indyka nabiorą smaku, gdy je dodasz. Zanim to zrobisz, pokrój je drobno. Połowę odłóż na później. Włącz palnik pod patelnią i podsmaż pozostałą część.

4

Podsmażoną cebulę i czosnek dodaj do miski z mięsem. Uformuj pulpeciki z indyka. Zwróć uwagę, aby kulki nie były zbyt duże. To szczególnie dobry pomysł, gdy w masz dziecko niejadka. Znacznie chętniej sięgnie po małe klopsiki.

5

Przygotuj garnek i zagotuj wodę. Klopsy z indyka wrzucaj do wrzątku. Gotuj je ok. 7 minut.

6

Teraz będzie Ci potrzebny kolejne naczynie. Weź rondel i wrzuć do niego pozostałą część cebuli oraz czosnku. Podsmaż je. Najwyższa pora na klopsy w sosie pomidorowym, dlatego sięgnij po pomidory z puszki. Zalej nimi cebulę z czosnkiem. Trzymaj na ogniu, aż sos się zagotuje. Po zagotowaniu zmiksuj go. Możesz użyć klasycznego miksera lub blendera. Jeżeli sos zrobił się za gęsty, dolej trochę wody. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym zachwycą całą rodzinę, gdy sos będzie dobrze doprawiony. Dlatego dodaj do niego sól i pieprz. Opłucz świeżą bazylię pod bieżącą wodą. Osusz i posiekaj. Jej aromat wspaniale wzbogaci sos. Wrzuć ją teraz do niego. Ponownie zagotuj całość.

7

Klopsiki w sosie pomidorowym potrzebują jeszcze towarzystwa surówki. Umyj por, przekrój go na pół, a następnie pokrój w paski. Przypraw solą oraz pieprzem. Polej jogurtem i dodaj sok z cytryny. Opłucz natkę pietruszki, posiekaj i połącz z resztą składników.

8

Wyjmij talerze. Połóż na nich klopsiki i kaszę. Polej sosem. Dodaj surówkę. Gotowane pulpety w sosie pomidorowym prawdopodobnie będą wracać na Twój stół. To delikatne danie idealne również dla dzieci. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?