
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną
Szukasz pomysłu na obiad, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom? Nasze klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną będą idealnym wyborem! Przygotowane według poniższych wskazówek danie, to świetny sposób na połączenie tego co zdrowe, z tym co smaczne – koniecznie wypróbuj, a zyskasz niezawodny przepis na udany, rodzinny obiad.

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
200 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
5
|
opakowań jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Przygotowujemy klopsiki: mielone mięso mieszamy z solą, pieprzem, podsmażoną cebulką z czosnkiem (połowa). Doprawioną masę formujemy w kulki i gotujemy we wrzącej wodzie około 7 minut.
Przygotowujemy sos pomidorowy: w rondelku lekko podsmażamy pozostałą cebulę z czosnkiem i zalewamy pomidorami z puszki. Po zagotowaniu całość miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną bazylią. Całość należy zagotować.
Przygotowujemy surówkę z pora: pora myjemy, kroimy na pół i siekamy w paski. Doprawiamy solą, pieprzem, jogurtem, sokiem z cytryny i natką pietruszki.
Na talerz przekładamy surówkę, klopsiki i kaszę, polewamy sosem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
