Pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami

Pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami

Szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami. Znajdziesz w nich delikatny sos na bazie startych warzyw, gotowane ziemniaki i oczywiście pulpeciki przygotowane z lekkiego, mielonego mięsa drobiowego. Taki posiłek podziała niczym delikatny balsam dla układu pokarmowego, dlatego sprawdzi się szczególnie dobrze w przypadku problemów z trawieniem (ale nie tylko!). Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,36/5
(z 11 ocen)
Pulpeciki w pomidorowo warzywnym sosie z ziemniakami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

419 kcal Kalorie
26 g Białko
14 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
327 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
150 g
 mięsa mielonego z kurczaka
0,2
szklanki mleka
60 g
2
łyżki bułki tartej
20 g
2
szczypty soli
0,5 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
2
sztuki marchewki
160 g
2
sztuki pietruszki
100 g
0,5
szklanki wody
125 g
2
łyżki skrobi ziemniaczanej
20 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
2
łyżeczki masła
10 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

419 kcal Kalorie
26 g Białko
14 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
327 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

2

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i rozbijamy tłuczkiem.

3

Umytą marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach.

4

Mięso mielone mieszamy z solą i ziołami. Obtaczamy w mleku i bułce tartej.

5

Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pulpeciki. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.

6

W garnuszku podsmażamy beztłuszczowo starte warzywa przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy passatę, wodę, erytrol, bazylię oraz sól. Zagotowujemy całość, aby sos się zredukował.

7

Do sosu dodajemy skrobię ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i energicznie mieszamy. Dodajemy pulpeciki i całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

8

Na talerzu układamy gorące ziemniaki, na nich rozpuszczamy masło. Dodajemy sos z pulpecikami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.