Pulpety w sosie słodko kwaśnym

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 12 ocen)
Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

512 kcal Kalorie
40 g Białko
11 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
904 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
8
porcji mięsa mielonego drobiowego
800 g
4
ząbki czosnku
24 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
6
łyżek otrębów owsianych
42 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
porcje ryżu białego
200 g
1
szczypta soli i pieprzu
1 g
1
plaster imbiru
5 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka papryki zielonej
170 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,8
opakowania pomidorów w kartonie
300 g
1,2
szklanki bulionu warzywnego
300 g
4
łyżki octu ryżowego/ewentualnie octu winnego
20 g
4
plastry ananasa
320 g
0,8
szklanki soku z ananasa
200 g
1
sztuka papryczki chili
20 g
4
łyżki sosu Sriracha (opcjonalnie)
40 g
1,5
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

512 kcal Kalorie
40 g Białko
11 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
904 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni

2

Mięso wkładamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka, otręby, sos sojowy, sól i pieprz

3

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż się dobrze połączą, formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym

4

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut

5

W czasie pieczenia pulpecików przygotowujemy sos

6

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojony imbir, paprykę, papryczkę chili i wyciśnięty czosnek, a także pokrojonego ananasa. Całość podsmażamy przez 6-7 minut

7

Następnie dodajemy pomidory, bulion warzywny, sok ananasowy, sos sriracha, ocet ryżowy i mieszamy składniki ze sobą na średnim ogniu

8

Mieszamy 2 łyżki zimnej wody z jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu, i szybko mieszamy, aby sos zgęstniał

9

Wyjmujemy pulpeciki z piekarnika i wlewamy do nich sos, wkładamy całość do piekarnika na 10 minut, po tym czasie danie jest już gotowe.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?