
Pulpety w sosie słodko kwaśnym

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
800 g
|
mięsa mielonego drobiowego
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
6
|
łyżek otrębów owsianych
42 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
200 g
|
ryżu białego
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
1 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,8
|
opakowania pomidorów w kartonie
300 g
|
1,2
|
szklanki bulionu warzywnego
300 g
|
4
|
łyżki octu ryżowego/ewentualnie octu winnego
20 g
|
320 g
|
ananasa
|
0,8
|
szklanki soku z ananasa
200 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
4
|
łyżki sosu Sriracha (opcjonalnie)
40 g
|
1,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
Mięso wkładamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka, otręby, sos sojowy, sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż się dobrze połączą, formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut
W czasie pieczenia pulpecików przygotowujemy sos
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojony imbir, paprykę, papryczkę chili i wyciśnięty czosnek, a także pokrojonego ananasa. Całość podsmażamy przez 6-7 minut
Następnie dodajemy pomidory, bulion warzywny, sok ananasowy, sos sriracha, ocet ryżowy i mieszamy składniki ze sobą na średnim ogniu
Mieszamy 2 łyżki zimnej wody z jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu, i szybko mieszamy, aby sos zgęstniał
Wyjmujemy pulpeciki z piekarnika i wlewamy do nich sos, wkładamy całość do piekarnika na 10 minut, po tym czasie danie jest już gotowe.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
