Pulpety w sosie słodko kwaśnym

Pulpety w sosie słodko kwaśnym

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Pulpety w sosie słodko kwaśnym to świetny wybór! Ich nietuzinkowy smak zachwyci nawet największych smakoszy — a moc składników odżywczych zapewni energię na drugą część dnia. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 18 ocen)
Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

551 kcal Kalorie
40 g Białko
12 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
711 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
800 g
 mięsa mielonego drobiowego
4
ząbki czosnku
24 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
6
łyżek otrębów owsianych
42 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
200 g
 ryżu białego
4
szczypty soli
1 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
plaster imbiru
5 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka papryki zielonej
170 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,4
opakowania passaty pomidorowej
250 g
1,2
szklanki bulionu warzywnego
300 g
4
łyżki octu ryżowego/ewentualnie octu winnego
20 g
300 g
 ananasa
0,8
szklanki soku z ananasa
200 g
1
sztuka papryczki chili
20 g
4
łyżki sosu Sriracha (opcjonalnie)
40 g
1,5
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

551 kcal Kalorie
40 g Białko
12 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
711 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.

3

Mięso wkładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, otręby, sos sojowy, sól i pieprz.

4

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż się dobrze połączą, formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

5

W czasie pieczenia pulpecików przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, pokrojoną paprykę, papryczkę, ananasa. Podsmażamy przez 6-7 minut.

6

Następnie dodajemy pomidory, bulion warzywny, sok ananasowy, sos sriracha, ocet ryżowy i mieszamy składniki ze sobą na średnim ogniu.

7

Mieszamy 2 łyżki zimnej wody z mąką ziemniaczaną, wlewamy do sosu, i szybko mieszamy, aby zgęstniał.

8

Wyjmujemy pulpeciki z piekarnika i wlewamy do nich sos, wkładamy całość do piekarnika na 10 minut.

9

Gotowe pulpeciki podajemy z ryżem i sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?