
Pieczone gołąbki
Gołąbki, czyli klasyczne danie kuchni środkowoeuropejskiej, to świetny pomysł na pyszny pełnowartościowy obiad, czy posiłek zabrany do pracy. Przygotowane z naszego przepisu pieczone gołąbki mają jednak jeszcze jedną ważną zaletę – możesz je jeść również na diecie! Jeżeli więc uwielbiasz tę klasyczną potrawę, koniecznie wypróbuj poniższy przepis i ciesz się pysznym smakiem domowej, polskiej kuchni w wersji “fit”.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
200 g
|
ryżu białego
|
399,99 g
|
białej kapusty
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
W czasie gotowania ryżu cebulę i czosnek drobno siekamy.
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i dusimy przez około 10 minut, po tym czasie przekładamy do naczynia, żeby wystygła.
Składniki sosu: pomidory, oregano blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzoną kapustę, cebulę, czosnek, ryż i mięso łączymy ze sobą i formujemy podłużne gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zblendowanego sosu, układamy na nim gołąbki i polewamy resztą.
Gołąbki pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
