![Pieczone gołąbki](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/01/17230236/golabki_bok.png)
Pieczone gołąbki
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Zobacz propozycję pieczonych gołąbków z aromatycznym sosem pomidorowym. To pełnowartościowy posiłek dla każdego.
![Pieczone gołąbki](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/01/17230233/golabki_gora.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
200 g
|
ryżu białego
|
400 g
|
białej kapusty
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
2
|
opakowania pomidorów z puszki
800 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Proste w przygotowaniu gołąbki z piekarnika świetnie sprawdzają się u osób na diecie. Realizację przepisu zacznij od przygotowania ryżu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C w trybie góra/dół.
Aby przepis na gołąbki z piekarnika wyszedł zgodnie z oczekiwaniami, zadbaj o smak potrawy. Bez cebuli i czosnku będzie mało wyrazisty. Obierz teraz cebulę i czosnek z łupinek, a następnie posiekaj je drobno.
Opłucz kapustę i weź tarkę. Zanim umieścisz gołąbki w piekarniku, trzeba połączyć kilka składników. Zanim to zrobisz, przygotuj kapustę. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Przygotuj patelnię i wlej olej. Włącz palnik, a gdy patelnia będzie już rozgrzana, przełóż na nią startą kapustę. Duś przez ok. 10 minut. Zdejmij z palnika, przełóż do naczynia i zostaw do ostygnięcia.
Gołąbki pieczone w piekarniku najlepiej smakują z sosem. Idealną opcję stanowi sos pomidorowy. Wyjmij pomidory z puszki i zblenduj. Dodaj oregano i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Pora uformować pieczone gołąbki. Do miski lub większego garnka przełóż mielone mięso z indyka. Dodaj startą, wystudzoną kapustę, a także ryż, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą starannie przy użyciu rąk. Postaraj się, aby rozłożyły się równomiernie w całej masie. Teraz uformuj podłużne gołąbki.
Weź żaroodporne naczynie. Wlej do niego trochę zblendowanego sosu pomidorowego. Ułóż na nim gołąbki. Żeby gołąbki pieczone dobrze przesiąkły sosem, polej je również z wierzchu jego pozostałością.
Ile piec gołąbki w piekarniku? Jak w każdym przypadku czas pieczenia ma znaczenie, aby potrawa się nie spaliła, ani nie pozostała surowa. Zalecamy, aby gołąbki zapiekane były przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Włącz tryb góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika danie jest od razu gotowe do spożycia. Przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w sosie pomidorowym prosto z piekarnika!