
Gołąbki bez zawijania
Uwielbiasz gołąbki, ale zawijanie w liście kapusty doprowadza Cię do szewskiej pasji? Mamy idealne rozwiązanie: a są nim gołąbki bez zawijania. Niepowtarzalny smak gołąbków zamknęliśmy w delikatnych klopsikach opartych o składniki zwyczajowego farszu uzupełnione o posiekaną kapustę – i tak powstał przepis na klasykę polskiej kuchni w uproszczonej wersji. Całość możesz podać np. z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Spróbuj koniecznie!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
kapusty białej
|
500 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
4
|
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
do podania: |
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
4
|
łyżeczki posiekanego koperku
16 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Kapustę i cebulę drobno siekamy.
Mieszamy: mięso, ryż, kapustę, cebulę, jajko, sól i pieprz.
Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Przekładamy do garnka, dodajemy: bulion, koncentrat, przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu 15-20 minut.
Ziemniaki gotujemy w wodzie.
Gołąbki podajemy z sosem i ziemniakami. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
