Gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami i koperkiem

Gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami i koperkiem

Nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków w liście kapusty? Mamy dla Ciebie idealny przepis bez zawijania. Przekonaj się, jak szybko można go zrobić!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,15/5
(z 20 ocen)
Gołąbki bez zawijania z ziemniaczkami i koperkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
300 g
 kapusty białej
500 g
 mięsa mielonego z indyka
1
sztuka jajka
56 g
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka cebuli
80 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
4
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

do podania:

6
sztuk ziemniaków
420 g
4
łyżeczki posiekanego koperku
16 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Gołąbki bez zawijania są prostsze w przygotowaniu niż te tradycyjne, dzięki czemu zaoszczędzisz nieco czasu. Zacznij od przygotowania garnka. Wlej do niego wodę. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Jeżeli zastanawiasz się, jak smakują gołąbki bez zawijania przepis pokazuje, że ich skład jest podobny do gołąbków tradycyjnych. Po ugotowaniu ryżu wymyj kapustę. Dla wygody pokrój ją na mniejsze części i dopiero posiekaj.

3

Aby przepis na gołąbki bez zawijania udał się, potrzebna jest cebula. Umyj ją i obierz z łusek, a następnie drobno posiekaj.

4

Przygotuj miskę i włóż do niej mielone mięso z indyka. Skoro są to gołąbki siekane, dodaj ugotowany ryż oraz posiekaną kapustę i cebulę. Jajko wbij do pozostałych składników. Przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj masę, aby wszystko dobrze i równomiernie połączyło się ze sobą.

5

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? W następnym kroku z powstałej masy uformuj klopsiki. Wyjmij patelnie i wlej na nią olej. Włącz palnik. Klopsiki wrzucaj na rozgrzany olej. Obsmaż je. Poprzewracaj trochę, aby z każdej strony zostały podsmażone.

6

Klopsiki na gołąbki bez zawijania przełóż do garnka. Wlej bulion warzywny i dodaj koncentrat pomidorowy. Przykryj garnek. Gołąbki gotuj na palniku ustawionym na niewielką moc przez ok. 15-20 minut.

7

Umyj ziemniaki. Obierz je cienko ze skórki. Weź kolejny garnek i wlej do niego wodę. Gotuj ziemniaki przez ok. 20 minut. Aby szybkie gołąbki bez zawijania nie ostygły, najlepiej gotuj ziemniaki w tym samym czasie. W razie potrzeby klopsiki możesz po prostu podgrzać.

8

Przygotuj talerze. Pomysł na gołąbki bez zawijania stanowi propozycję, która spełni oczekiwania całej rodziny. Podawaj je z ugotowanymi ziemniakami. Nie zapomnij o polaniu dania sosem, w którym dusiły się klopsiki. Umyj i posiekaj koperek. Posyp nim potrawę. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?