Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Uwielbiasz gołąbki, ale zawijanie w liście kapusty doprowadza Cię do szewskiej pasji? Mamy idealne rozwiązanie: a są nim gołąbki bez zawijania. Niepowtarzalny smak gołąbków zamknęliśmy w delikatnych klopsikach opartych o składniki zwyczajowego farszu uzupełnione o posiekaną kapustę – i tak powstał przepis na klasykę polskiej kuchni w uproszczonej wersji. Całość możesz podać np. z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 10 ocen)
Gołąbki bez zawijania
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
300 g
 kapusty białej
500 g
 mięsa mielonego z indyka
1
sztuka jajka
56 g
100 g
 ryżu basmati
1
sztuka cebuli
80 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
4
łyżki koncentratu pomidorowego
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

do podania:

6
sztuk ziemniaków
420 g
4
łyżeczki posiekanego koperku
16 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

497 kcal Kalorie
33 g Białko
15 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
658 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Kapustę i cebulę drobno siekamy.

3

Mieszamy: mięso, ryż, kapustę, cebulę, jajko, sól i pieprz.

4

Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju.

5

Przekładamy do garnka, dodajemy: bulion, koncentrat, przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu 15-20 minut.

6

Ziemniaki gotujemy w wodzie.

7

Gołąbki podajemy z sosem i ziemniakami. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?