Gołąbek z sosem pieczarkowym

Gołąbek z sosem pieczarkowym

Świetnie smakują z sosem pomidorowym albo dodatkiem octu, ale nie tylko! O czym mowa? Oczywiście o klasycznych polskich gołąbkach. Jeśli i Ty uwielbiasz gołąbki, ale masz ochotę przygotować je w wersji nieco bardziej kreatywnej, to mamy propozycję. A jest nią gołąbek z sosem pieczarkowym. Czyli wariacja na temat tradycji, a konkretnie: kasza jęczmienna zamiast ryżu wewnątrz. I sos pieczarkowy, zamiast pomidorowego na zewnątrz. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gołąbek z sosem pieczarkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

728 kcal Kalorie
32 g Białko
26 g Tłuszcze
104 g Węglowodany
283 mg Sód
22 g Błonnik

Składniki
500 g
 kapusty włoskiej
150 g
 kaszy jeczmiennej
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
sztuki pora
70 g
1
sztuka pietruszki
50 g
0,5
sztuki selera
100 g
2
sztuki jaj
112 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g

Sos:

15
sztuk pieczarek
300 g
5,6
łyżki śmietanki
100 g
2
łyżeczki koperku
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

728 kcal Kalorie
32 g Białko
26 g Tłuszcze
104 g Węglowodany
283 mg Sód
22 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, tryb góra-dół.

2

Przygotowujemy gołąbki. Kaszę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

3

Obieramy i ścieramy marchew, pietruszkę i seler. Siekamy cebulę, czosnek i por. Warzywa dusimy na patelni, na oliwie, aż zmiękną, następnie dodajemy je do ugotowanej kaszy.

4

Kaszę z warzywami przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Do przyprawionej masy wybijamy jajka i ponownie dokładnie mieszamy.

5

Z kapusty wycinamy głąb i ściągamy wierzchnie liście.

6

We wrzącej wodzie parzymy całą kapustę i ściągamy z niej kolejno liście, które są już miękkie i elastyczne, następnie je wyciągamy.

7

Ugotowane liście układamy na płasko, wkładamy do niego masę z kaszy i zawijamy w roladkę.

8

Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, pieprzem, koperkiem, zalewamy wodą do poziomu 3/4 gołąbka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C przez około 30 minut.

9

Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę i czosnek, pieczarki kroimy w plastry. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej cebulę z czosnkiem.

10

Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż zmiękną.

11

Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

12

Gołąbki podajemy z sosem pieczarkowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?