
Kaszotto z burakiem
Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć
W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę i włożyć na patelnię smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Dodać pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część, dokładnie opłukać przed pokrojeniem)
Wymieszać, dodać drugą łyżeczkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty
Przesunąć składniki na bok patelni, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 2 – 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać
Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą
Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut
Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut
Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 – 3 minuty
Gotowe danie posypujemy natką pietruszki
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
