Kaszotto z burakiem

Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,39/5
(z 38 ocen)
Kaszotto z burakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

589 kcal Kalorie
46 g Białko
20 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1102 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
0,5
porcji kaszy jęczmiennej pęczak
50 g
1
sztuka cebuli
110 g
1,5
porcji mięsa z piersi kurczaka
150 g
1
sztuka pora
140 g
1
sztuka selera naciowego
45 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
20
garści botwinki
100 g
0,8
szklanki bulionu warzywnego
200 g
1
łyżeczka suszonego tymianku
3 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

589 kcal Kalorie
46 g Białko
20 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
1102 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć

2

W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę i włożyć na patelnię smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty, aż cebula się zeszkli.

3

Dodać pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część, dokładnie opłukać przed pokrojeniem)

4

Wymieszać, dodać drugą łyżeczkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty

5

Przesunąć składniki na bok patelni, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 2 – 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać

6

Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion

7

Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą

8

Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut

9

Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut

10

Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 – 3 minuty

11

Gotowe danie posypujemy natką pietruszki

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?