
Kaszotto z burakiem
Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
20
|
garści botwinki
100 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
łyżeczka suszonego tymianku
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać oliwe (połowa) i chwilę podsmażyć.
Cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki, dodajemy do kaszy, podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy tymianek i pozostałą oliwę.
Składniki przesuwamy na bok patelni, dorzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy przez ok. 2-3 minuty (w tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać).
Następnie dodajemy obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachowujmy), wlewamy gorący bulion. Doprawiamy pieprzem i solą.
Po zagotowaniu przykrywamy pokrywą i gotujemy przez ok. 20 minut.
Po tym czasie otwieramy garnek, dodajemy posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), wciskamy je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykrywamy i gotujemy kolejne 5 minut .
Na koniec mieszamy, gotowe danie posypujemy natką pietruszki.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
