![Kaszotto z burakiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/03/17233000/kaszottozburakiem.png)
Kaszotto z burakiem
Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje Smacznego!
![Kaszotto z burakiem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/03/17232957/kaszottogora.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
100 g
|
botwinki
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
łyżeczka suszonego tymianku
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, dodajemy oliwę (połowa) i chwilę podsmażamy.
Cebulę, selara i pora kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kaszy, podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy tymianek i pozostałą oliwę.
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię, smażymy 3-4 minuty.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachowujemy), wlewamy gorący bulion. Doprawiamy pieprzem i solą.
Po zagotowaniu przykrywamy pokrywą i gotujemy przez ok. 20 minut.
Po tym czasie otwieramy garnek, dodajemy posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), wciskamy je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykrywamy i gotujemy kolejne 5 minut.
Na koniec mieszamy, gotowe danie posypujemy natką pietruszki.